2024 januárjában az ipari termelés volumene 3,6, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 decemberéhez mérten 1,1 százalékkal mérséklődött.

2024. januárban a feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Mindössze három alágban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban.

Ipari termelés - volumenindex 2024. január
Ipari termelés - volumenindex 2024. január
Kép: Economx

Az ipari termelés januári részletes adatit március 13-án közli második becslése alapján a KSH.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a következő két hétben egy versenyképességi javaslatcsomagot fog letenni az asztalra – jelentette be Nagy Márton. A gazdaság fejlesztése ugyanakkor valójában önökön, vállalkozókon, illetve a lakosságon múlik – szólította meg az MKIK gazdasági évnyitójának hallgatóságát a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: amivel segítséget tudnak nyújtani, abban segítenek. A miniszter az idei év előtt álló fő feladatokat 5 pontban foglalta össze. Szavai szerint el kell érni

  • a fogyasztás helyreállítását,
  • belgazdaság újraindítását,
  • a magas exportaktivitás fenntartását,
  • növelni kell a munkaerőpiac aktivitását és
  • helyre kell állítani a hitelpiacot. A részleteket itt elolvashatja >>>

Nagyot zuhant az ipari termelés decemberben

2023 decemberében az ipari termelés volumene 13,7, munkanaphatástól megtisztítva 8,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 2023-ban az ipari termelés volumene 5,5 százalékkal kisebb volt, mint 2022-ben.

2023 decemberében az ipari termelés volumene 13,7, munkanaphatástól megtisztítva 8,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2022 decemberében – közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 novemberéhez mérten 0,3 százalékkal mérséklődött.