A franciák békaevőként való hírneve nem csak közhely: bár a békacomb fogyasztása továbbra is marginális, a hatása ezzel szemben kicsit sem az. A francia étkezők számára a béka messze nem szigorúan helyi termék: Franciaország a világ vezető békaimportőre, és az állatok túlnyomó többsége Indonéziából származik – írja a Le Monde.

A fogyasztási szokások hatással vannak az ökoszisztémára és nem mellesleg szenvedést okoznak az állatoknak. Számos vizsgálat bizonyította már, hogy az említett békakereskedelem milyen nyomást gyakorol az európai és az ázsiai kétéltűpopulációkra.

Kutyavilág vár a befogott békákra

A People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) által december 7-én közzétett tanulmány most először világít rá arra, hogy milyen körülmények között fogják be és vágják le a kétéltűeket Indonéziában, a világ vezető békacomb-exportőrében. A PETA Asia nyomozói 2023-ban Jáván, Balin és Szumátrán hét békafogó és -vágó központot látogattak meg.

A lefilmezett jelenetek azt mutatják, hogyan fogják be a kétéltűeket a vadonban – az elfogyasztott békákat ritkán tenyésztik farmokon –, majd zsákokba zsúfolják őket, ahol több mint két napig hagyják őket vízellátás nélkül: sok közülük ekkor meg is fullad.

Az élő és a halott békákat a földön válogatják szét. Néhányat a földhöz vágnak, hogy megöljék. Ezeket a békákat úgy kezelik, mint tárgyakat, amelyek nem éreznek semmit.

Vádat emelt az ügyészség egy korrupt állatorvos ellen

A vádlottak a jogszabályok megszegésével kisállatokat szállítottak Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba. Több mint 33 millió forintot tettek zsebre. Bővebben --->