A dohánybetakarítási időszak alatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei folyamatos ellenőrzés alatt tartják a termőterületeket, mégis előfordul, hogy illegálisan szerzett és feldolgozott dohánylevekkel találkoznak: most Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében ellenőriztek a NAV munkatársai, és jókora mennyiségű feketepiacra készülő dohánylevelet találtak – számolt be Facebook-oldalán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A pénzügyőrök Kékcse közelében járőröztek, amikor a dohányszárítók felé tartó gyalogosokra lettek figyelmesek: a két férfi azt állította, hogy ajándék dinnyékért mennek a termőföldre, ezzel azonban nehéz lett volna félrevezetni a pénzügyőröket, tekintve, hogy egyetlen dinnyeföld sincs a közelben.

Otthonuk ellenőrzésekor kiderült, hogy eddig több kilogramm dohányterméket lovasítottak meg, és már el is kezdték a növények feldolgozását.

A szakemberek azonban az események iránt gyanúsan érdeklődő, aggódó szomszéd lakását is átvizsgálták: a 26 éves nőnél vágógépet, mérleget, 38 kilogramm fogyasztási dohányt, és közel 8 kilogramm szárított dohánylevelet találtak.

A pénzügyőrök jövedéki törvénysértés miatt indítottak eljárást, a csaknem ötmillió forint értékű dohányterméket lefoglalták.

 

„Felhívjuk a figyelmet, hogy dohánytermék csak a NAV által nyilvántartásba vett, regisztrációra kötelezettek között értékesíthető és adható közvetlenül. Dohánylevél „napszámos” munkavégzés ellenértékeként sem adható át az idényjellegű munkát végző munkavállalónak. Korábbi ellenőrzéseknél még az is előfordult, hogy tölgyfalevéllel és fűrészporral keverték az illegálisan szerzett dohányterméket.” – figyelmeztet a NAV.