A hullámkarton csomagolóanyagok legnagyobb felhasználói az élelmiszer- és az italipar, a gyártási folyamatok során pedig már az újrahasznosított hullámkarton került túlsúlyba. Egyes globális folyamatok befolyásolhatják ugyan az iparág jövedelmezőségét, de az IMARC Group szerint egészen 2032-ig évi 2,1 százalékos növekedési ütemre lehet számítani a piacon.

A világ egyik vezető stratégiai tanácsadó és piackutató vállalatának jelentése szerint a hullámkarton-dobozok globális piacának mérete 2023-ban elérte a 203,7 milliárd amerikai dollárt.

A jövőre nézve pedig arra számít, hogy a piac 2032-re eléri a 247,9 milliárd amerikai dollárt, ami 2024-2032 között évi 2,1 százalékos növekedési ütemet jelent.

Végfelhasználás tekintetében a hullámkarton-piac legnagyobb fogyasztója az élelmiszer- és italipar, de jelentős mennyiségű hullámkartont használnak a csomagoláshoz az elektronikai cikkek, az üvegáruk, vegyi áruk, háztartási felszerelések és kozmetikai cikkek forgalmazói is, az iparági trendek pedig szintén a hullámkarton-kereskedelem növekedésének kedveznek.

A globális hullámkarton csomagolási piacot az e-kereskedelmi kereslet, a környezetvédelmi aggályok és a személyre szabott megoldások növekvő preferenciája is stimulálja.

Az e-kereskedelem fellendülésével párhuzamosan egyre nagyobb igény mutatkozik a hullámkarton csomagolóanyagokra, amelyek kulcsszerepet játszanak a termékek biztonságos és hatékony kiszállításában.

Szintén a hullámkarton mellett szól, hogy kiváló felületet biztosít ahhoz, hogy a csomagolás maga a branding része legyen, ezt pedig az e-kereskedelemben éppen úgy elkezdték felismerni, mint az élelmiszer- és italgyártásban, vagy a kozmetikai iparban.

A környezettudatos szemlélet egyfelől a szabályozási nyomásnak, másfelől mind a vásárlók, mind a kereskedők részéről megjelenő organikus igénynek köszönhetően játszik egyre nagyobb szerepet a csomagolóanyagok megválasztásában. Az olyan innovációk, mint a vízalapú tinták, a megújuló energiaforrások alkalmazása és a könnyűszerkezetes kialakítás, melynek köszönhetően több csomagot lehet egy körben szállítani, nagy lendületet adtak a piacnak, a 100 százalékban újrahasznosítható és lebomló hullámkarton pedig tökéletesen beleilleszkedik ebbe az ipari trendbe.

A technológiai fejlesztéseknek és a gyártási folyamatoknak köszönhetően az újrahasznosított hullámkarton rendelkezik a különböző termékek csomagolásához szükséges szilárdsággal, tartósággal és megbízhatósággal, miközben a fenntarthatósági szempontoknak – legyen szó kormányzati szabályozásokról, szabványokról vagy a fenntarthatósági célokról – is tökéletesen megfeleltethető

– tette hozzá Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója

A jelentés szerint ráadásul már az iparág gyártási folyamataiban is az újrahasznosított hullámkartonok képviselték a legnagyobb szegmenst. A nyersanyagárak, különösen a papír árának ingadozása, valamint a globális ellátási láncban bekövetkező zavarok, mint például a természeti katasztrófák, kereskedelmi viták és szállítási problémák befolyásolják a nyersanyagok és késztermékek időben történő szállítását, valamint a hullámkarton iparának jövedelmezőségét.