A nyugdíjpénzek döntő része 20 százalék vagy e feletti hozammal nőttek 2023-ban, ezzel ledolgozták a 2022-es veszteségeket – derül ki azénpénzem.hu számításaiból.

Noha a decemberi infláció mértékét csak a héten teszi közzé a KSH, az MNB várakozásai szerint a decemberi 12 havi pénzromlás üteme a novemberi 7,9 százalék után tovább csökken, az éves átlagos infláció pedig 2023-ban 17,6 -17,7 százalék körül alakulhat. Az önkéntes nyugdíjpénztárak portfólióinak döntő többsége és a magánnyugdíjpénztárak is ennél is magasabb hozamokat értek el.

A portál úgy számolt, hogy az önkéntes pénztárakban takarékoskodók portfólióinak többsége 20 százalék körüli, vagy e feletti hozamot ért el, sőt vannak 25 százalék feletti éves hozamok is.

A magánnyugdíjpénztárak pedig az önkénteseknél is jobban teljesítettek. A jelenleg még működő négy pénztár 12 portfóliója közül mindössze három hozama maradt 20 százalék alatt, a többi felette teljesített. (A számításokat a december 28-ai árfolyamadatot alapján történtek.)

A szakportál emlékeztet, hogy alig egy évvel ezelőtt még nyugtatni kellett az önkéntes nyugdíjpénztárakban takarékoskodókat, hogy ne engedjenek a késztetésnek, és ne nyúljanak a nyugdíj-megtakarításaikhoz. A 2022-ben elszálló infláció, és ezzel párhuzamosan a kötvényhozamok emelkedése ugyanis csúnya mínuszokba taszította a hozamokat.

A mintegy 1,1 millió pénztártag döntő többsége azzal szembesült, hogy befizetései ellenére a nyugdíj-megtakarítása kevesebbet ért 2022 végén, mint egy évvel korábban. Miközben 2022 decemberében a 12 havi infláció (december/december) 24,5 százalék volt, a 2022-es átlagos infláció pedig 14,50 százalék, addig az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagosan -6,80 százalékos nettó hozamot értek el.

Ugyanakkor már 2023 elején látni lehetett, hogy elérkezett a kötvényhozamok esése, ami szép nyereséggel kecsegtetett 2023-ra. (Ilyenkor a kötvények árfolyama nő, így termelve nyereséget.) A pénztárak elkezdték ledolgozni a veszteségeket, az év végére pedig a többségük nemcsak az inflációt érte el, hanem jócskán a felett is teljesített.