A kőbányai önkormányzat annak érdekében, hogy elősegítse a Terrorelhárítási Központ (TEK) új műveleti komplexumának megvalósítását részben eladja, részben ingyen átadja a Magyar Államnak a Hős utcai szegregátum 317 ingatlanából önkormányzati tulajdonba került 254 lakást. Az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. még februárban kezdeményezett tárgyalásokat a bérlemények átruházásáról, nyárra sikerült megegyezni.

A 2024/2023-as számú kormányhatározat azon szürke zónás kormánydöntések közé tartozik, amelyek ugyan nem titkosak, de nem is kerülnek be a Magyar Közlönybe.

Ilyen féltitkos határozattal bízta meg az Orbán-kabinet a gazdaságfejlesztési minisztert, hogy az MNV útján gondoskodjék a Hős utcai krízistömbben lévő ingatlanok tulajdonjogának megszerzéséről. Az ügylet minél gyorsabb lezárása érdekében az MNV fizetni is hajlandó volt.

A 166, eredetileg is önkormányzati tulajdonban lévő, lakásért valamivel több, mint 1 milliárd forintot fizet most a kőbányai önkormányzatnak, míg az állami támogatásból korábban megvásárolt 88 ingatlant ingyen adja át a kerület.

A két épületben még mindig 15-20 lakásban laknak tulajdonosaik, 43-48 tulajdonos van még azonban, akikkel egyelőre nem egyeztek meg, de már sikerült elköltözniük – mondta a Népszavának Molnár Zsuzsanna, a telepen szociális munkát végző Kontúr Egyesület elnöke, aki szerint

iszonyat lassan zajlik az egész.

Folyton változó számban, de nagyjából 10-20 lakásban élnek albérlők, illetve jogcím nélküliek és lakásfoglalók – tette hozzá.

A Hős utcában ragadtaknak a Kontúrral együttműködve egy karitatív egyesület közreműködésével biztosítanának elég bonyolult úton-módon cserelakásokat.

Az adásvétellel párhuzamosan az MNV kisajátítási eljárást is indított a megmaradt lakások megszerzése érdekében. A vételi ajánlat alapját képező ingatlanbecslést a fővárosi kormányhivatal végezték, az értékbecslők már mindenütt jártak, de vételi ajánlatot még senki nem kapott.

Korábban a kőbányai önkormányzatnak a 25 négyzetméteres lakásokra 6,1-7,3 milliós árakat fizettek ki, nagy kivételként akad csak néhány 14, illetve 30-41 négyzetméteres ingatlan.

A júniusi önkormányzati ülés „bizalmas anyagként” tárgyalt, a 254 önkormányzati lakás átadását célzó ügyletet több okból is örvendetesnek találták.

A több mint egymilliárd forintos bevétel mellett megszabadulnak az elhelyezés és a bontás nyűgétől is. A lap megtudta, hogy a testület nem támogatta Stemler Diána momentumos képviselő javaslatát, miszerint a testület az ajánlat elfogadásával egyidejűleg arról is döntsön, hogy az ebből származó bevételt szociális és lakhatási célokra fordítják.

Lebontják a Hős utcai gettót: nem hiszi el, ki költözik a helyére

Titkos kormányhatározat gyorsítja fel az igencsak lepusztult, többnyire szoba-konyhás lakásokból álló tömbök lebontását. Bővebben >>>