Öt cég jelentkezett be a Fortenova nevű horvát óriáscég mezőgazdasági üzletágának megvásárlására, közülük hárman magyarok, írja a Lider. Magyarországról három pályázat érkezett, Horvátországban már jelen lévő befektetők: Mészáros Lőrinc és Jellinek Dániel. Mészárost a közvélemény jól ismeri az NK eszéki tulajdonjogáról, de számos egyéb beruházásról is, köztük Kneževi Vinogradi gyümölcsöseiről.

A cikkben Csányi Sándor nevét is megemlítették, de időközben az OTP az Economxnak megerősítette, sem a Bonafarm, sem Csányi Sándor más cége nem jelentett be vásárlási igényt a horvát céggel kapcsolatban.

Az egyik ajánlattevő egyébként egy arab befektető, aki állítólag közel áll ahhoz az emberhez, aki átvette a Sberbank Fortenovában való részesedését.

A legfontosabb döntést arról, hogy végül ki lesz a Belj, a PIK és a Vupik új tulajdonosa, a horvát gázkirály, Pavao Vujnovac hozza meg. Neki van ugyanis a legtöbb szavazata a Fortenova közgyűlésében. A Fortenova 50 százaléka az orosz Sberbank és a szintén orosz VTB tulajdonában van, de ezeket a részvényeket befagyasztották, így tulajdonosai nem szavazhatnak.