Nagyjából 40 kilométerre a magyar határtól, a kelet-közép-horvátországi Grubisno Polje közelében sikeres próbafúrásokat végzett az INA. A feltárt gázmező napi 140 ezer köbméter földgáz kitermelését is lehetővé teszi. Ez a mennyiség a horvát földgázigények majdnem hét százalékának kielégítésére elegendő – tudatta a Világgazdaság.

Még egy új kút fúrását is tervezik, ami még nagyobb hozammal kecsegtet.

A két lelőhely összesen az ország gázszükségleteinek a 15 százalékát fedezheti. A második fúrás, valamint a földgáz kinyeréséhez és elszállításához szükséges infrastruktúra ugyanis várhatóan három év múlva készül el, de kitermelést a Mol részben horvát állami tulajdonban lévő horvátországi leányvállalata, az INA  végzi majd, ezért a felfedezésből a magyar vállalat is sokat profitálhat.

Az EU-ban nálunk az egyik legolcsóbb és a legdrágább is egyben. Mi az?

Az Európai Unión belül Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gáz ára, ám a villamosenergia-árakat nézve is dobogósok vagyunk. Viszont utóbbinál kicsit csalóka a kép, mert a közepes és a nagyvállalati fogyasztók Európa legmagasabb villanyszámláját kénytelenek fizetni idehaza. Bővebben >>>