A bennfentesek szerint a főbb engedmények olyan területeket érintenek, mint a mesterséges intelligencia és a nézői adatok átláthatósága. A Bloomberg megjegyezte, hogy Ted Sarandos, Bob Iger, a Netflix, illetve a Disney vezetői is szorgalmazzák a sztrájk megszüntetését célzó megállapodást.

A Variety röviddel ezután arról számolt be, hogy a felek még ma találkoznak újra.

A stúdiók – különösen a WGA , az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe – televíziós személyzeti minimumra vonatkozó igényével foglalkoztak, és azzal, hogy nagyobb átláthatóságot biztosítsanak a nézettségi adatokkal kapcsolatban. A stúdiók alaposabb szabályozást kínáltak a mesterséges intelligencia használatára vonatkozóan, már korábban kötelezettséget vállaltak arra, hogy azt nem tekintik „írónak” a szerződés értelmében, de a céh garanciákat is kér erre vonatkozóan.

A WGA sztrájkja május 2-án kezdődött, amikor mintegy 11 500 író kért a stúdióktól fizetésemelést és olyan rendelkezéseket, amelyek megóvják az írók szobáját a költségcsökkentéstől, többek között. Az írók már nem tudnak megélni a keresetükből, így azt akarják elérni, hogy a streaming iránt megnövekedett kereslet miatt nagyobb részesedést kapjanak a nyereségből.

A sztrájkhoz július közepén 160 ezer hollywoodi színész, kaszkadőr és más szórakoztatóipari alkalmazott is csatlakozott, de ők már a mesterséges intelligencia térnyerése miatt is aggódnak.

Amíg tart a sztrájk, a színészek nem szerepelhetnek filmekben, és nem reklámozhatják a már elkészült alkotásokat. Mindeközben a Netflix 900 ezer dollár éves fizetésért keres MI-szakembereket - írta a Napi.hu.

Bob Iger, a Disney vezérigazgatója szerint irreálisak a Hollywoodban sztrájkoló írók és színészek követelései. Korábban azt mondta, 

a tiltakozás nagyon-nagyon káros hatással lesz az egész üzletágra, és hatalmas veszteségeket fog okozni az iparágban dolgozóknak. Emellett a különböző gazdasági ágazatokra is hatással lesz, már csak az üzletág mérete miatt is.

 

Sürgősségi segélyalappal is támogatják a hírességek a sztrájkolókat

Bőkezűen jótékonykodnak Hollywood igazi nagyágyúi, milliókat sem sajnálnak, hogy támogassák a sztrájkolókat. Bővebben >>>