A Duna House pénzügyi közvetítője, a Credipass szerint a nehéz évkezdés ellenére pozitívan zárult az év az ingatlan- és hitelpiacon. A támogatott hitelek szerepének felértékelődése, az erősödő lakástakarékpénztári piac, az önkéntes kamatplafon és a nagy népszerűségnek örvendő állampapír mind-mind hozzájárultak ehhez a sikerhez. 

A Magyar Nemzeti Bank októberig visszamenőleg publikálta hivatalos adatait, amelyhez a Duna Househoz tartozó Credipass pénzügyi közvetítő is csatlakozott novemberi és decemberi előrejelzésével. A becslések alapján ezek meghaladják a 600 milliárd forintot a jelzáloghitel esetében. Ez azonban 50 százalékos visszaesését jelent a 2022-es eredményekhez képest. 

A szakértők ennek ellenére pozitívan tekintenek a következő évre, és akár 30-40 százalékos növekedést prognosztizálnak. Állításuk szerint a kedvezően változó gazdasági környezet, az új kormányzati intézkedések, vagyis az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelinstrukciók pozitív hatása összességében 750-850 milliárd forintos piacot jelenthet jövőre. 

Idén képtelenek voltunk alkalmazkodni a magas kamatokhoz

„2023-ra jellemző volt, hogy a vásárlók nem tudtak alkalmazkodni a magas kamatokhoz, azonban amikor végre elérkezett a trendforduló, kicsit fellélegezhettek. A jelenlegi és várható hozamkörnyezet kedvezett ugyanakkor a lakástakarékok további élénkülésének. Az év során a meglévő egy mellé, két másik szolgáltató is becsatlakozott, megannyi kedvező konstrukciót kínálva ezzel a lakáscélból takarékoskodni vágyóknak” – mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

Az MNB adatai alapján, a lakáscélú hitelek piacán a legerősebb hónapnak eddig az augusztus bizonyult a maga 54,4 milliárd forintos mérlegével. Azonban még ennél is nagyobb fellendülést várnak a szakértők az év utolsó hónapjaitól, amely a tapasztalatok szerint meghozta az átalakuló lakástámogatási rendszer hatásaként várt év végi hajrát. 

„A lakáscélú támogatások változásai mellett, a babaváró támogatás feltételeinek módosítása is fontos tényező hitelpiaci szempontból. Köztudott, hogy jövőre az igénylői kör (30 és 41 év közötti hölgyek) egy része kiesik az új korhatáros szabály miatt – ennek ellenére az év végéhez közeledve egyelőre nem tapasztalható nagy hajrázás az igénylések tekintetében. A 2022-es év végi rohamhoz képest – amikor úgy tűnt, hogy megszűnik ez a támogatási forma – az idei meghosszabbítás után is a vártnál jóval kevesebben éltek a lehetőséggel” – tette hozzá Fülöp Krisztián. 

(Kiffer Anna)