Aki igazi Harry Potter-rajongó, bizonyára már százszor elképzelte, ahogy a Roxfort Espresszel robog az ikonikus varázslóiskolába. A vonat zöld dombokon és erdőkön fut keresztül, viaduktokon át lehet átkelni az iskoláig.

Ez az álma a rajongóknak most végre valóra válhat, ugyanis hamarosan magunk is utazhatunk ezen a tájon – igaz, nem a valódi Roxfort Expresszel.

A skót ScotRail vasútvállalat mozdonyvezető gyakornokokat keres, akik valószínűleg a Harry Potterben gyakran szereplő Glenfinnan viadukton fognak áthaladni

írja a CNBC.

Az álláshirdetés a hét elején jelent meg, amelyben gyakornok mozdonyvezetőket keresnek – tehát nem szükséges korábbi mozdonyvezetői tapasztalat. Ehelyett a sikeres pályázók egy, akár két évig is eltartó képzésen vesznek részt, amely gyakorlati és elméleti oktatást, valamint vonatszimulátorban eltöltött időt is tartalmaz.

A gyakornokok 32 968 fontot (kb. 13 millió forint) kapnak, de fizetésük várhatóan folyamatosan emelkedik, ha képzetté válnak. A hirdetésből az derül ki, hogy

idővel akár 58 028 fontot (kb. 25 millió forint) is kereshetnek.

A munka egyik hátránya, hogy a műszakbeosztás nehézkes lehet, mivel a vonatok kora reggeltől késő estig közlekednek, az álláshirdetés szerint hét napon át különböző műszakokban kell majd dolgozni.

A hirdetés a kommunikációs készségeket, a céltudatosságot és motiváltságot, a problémamegoldó képességet és a rugalmasságot is megemlíti az új belépőkkel szemben támasztott követelmények között.

A mozdonyvezető-gyakornokok székhelye Fort William lesz, ez egy körülbelül 10 500 lakosú város a Nyugati-fennsíkon, a skót nagyvárosok, Edinburgh és Glasgow felett. Edinburgh például több mint háromórás autóútra vagy négy és fél órás vonatútra van – de az utazáshoz kedvezményes vasúti jegyek járnak, így ha messze is van, nem lesz túl drága az „eltávozás.”.