Súlyos baleset történt hétfőn a magyar miniszterelnök stuttgarti repülőtérre vezető útján, amelyben az Orbán Viktort kísérő konvojból két német rendőrtiszt megsérült a Degerloch kerületben – jelentette hétfő kora este a német sajtó. 

A Berliner Zeitung beszámolója szerint a balesetben egy 61 éves rendőr olyan súlyosan megsérült, hogy nem sokkal később a kórházban meghalt. Egy másik, 27 éves kollégája súlyos sérüléseket szenvedett, jelenleg egy klinikán ápolják.

Figyelmetlen sofőr okozta a tragédiát

Az első jelentések szerint a stuttgarti közlekedési rendőrség motoros osztaga kísérte Orbán Viktort a stuttgarti repülőtérre hétfőn 11 óra 15 perc körül, amikor a szerencsétlenség történt. 

A rendőrség szerint a balesetben egy 69 éves BMW-sofőr balra akart kanyarodni a Löffelstrassére, de láthatóan figyelmen kívül hagyta, hogy a kereszteződést a rendőrség már lezárta a kormányfőt kísérő konvoj előtt.

A nő autója a kanyarodási kísérletben ütközött a később elhunyt, 61 éves rendőr motorjával, aki Orbán Viktor autóját kísérte. Az ütközés ereje miatt a motorkerékpár nekiesett a másik sérült, a 27 éves rendőr motorkerékpárjának, amely éppen a kereszteződést zárta le. 

Orbán Viktor előző este a stuttgarti MHP Arénában láthatta a magyar válogatott győzelmét a Skócia elleni Eb-selejtezőn, ebédidőben akart visszaindulni Budapestre. A baleset körülbelül nyolc kilométerrel a repülőtérre érkezés előtt történt.

Gyászol a rendőrség Stuttgartban

Mélyen megdöbbentett kollégáink balesete. Velejéig sújtják az egész stuttgarti rendőrséget a nagyra becsült kollégánk halálának tragikus körülményei, gondolataink a családjával, szeretteivel és barátaival járnak – idézi a berlini napilap Markus Eisenbraun rendőrfőkapitányt, aki hozzátette: a balesetben szintén súlyosan megsérült kollégájuknak mielőbbi gyógyulást kívánnak.

Thomas Strobl tartományi belügyminiszter (CDU) este bejelentette, hogy a teljes baden-württembergi rendőrség gyászol a baleset után.

Bármilyen bevetés veszélyeztetheti a rendőrök életét és egészségét – mondta.

Frank Nopper (CDU) Stuttgart polgármestere az Eb-re utalva úgy fogalmazott:

„Ez a szörnyű baleset erőszakosan kiszakított bennünket a boldog hangulatból. A labdarúgó torna minden nagyobb gond nélkül kezdődött az állam fővárosának központjában, amely sikerben a rendőrség nagy szerepet játszott.