Az elmúlt év végén jelentették be, hogy változik a termálfürdőkre, élményfürdőkre vonatkozó szabályozás. Ennek egyik eleme, hogy bevezetik a gyógyhatású víz fogalmát, ami nem azonos a gyógyvízzel - írja a Termálonline.

Ez a változás alapvetően a medencék technológiájával függ össze.

Az új kormányrendelet érezhetően igyekszik a gyógyvizes fürdőket a klasszikus töltő-ürítő rendszerű medencék helyett a takarékosabb vízgazdálkodást lehetővé tévő szűrő-forgató rendszerű medencék irányába terelgetni. Eleve, ahol a töltő-ürítő rendszerű medencét akarják továbbra is üzemeltetni, ott külön – határozott időre szóló – felmentést kell kérni a kormányhivataltól.

Az új szabályozásból a fürdővendégeknek is lesznek szembeötlő változások.

Ez pedig a következő:

Forgatás alól felmentett medencében kizárólag olyan élményelem üzemeltethető, amelynek hatása csak a vízfelszín alatt érezhető.

Magyarán a hagyományos, azaz töltő-ürítő rendszert megtartó medencéknél le kell kapcsolni az élményelemek egy részét.

Két gyógyfürdő már tett is egy ezzel kapcsolatos bejelentést.

 

  • A karcagi Akácliget Gyógy- és Strandfürdőben mától az I-es, II-es gyógymedence vízfelszín feletti élményelemei – nyakzuhany, dögönyöző – nem üzemeltethetők, ezért ezek működtetését felfüggesztik. Azonban a víz alatti buzgár, valamint a vízágy továbbra is üzemben marad.
  • Az orosházi Gyopárosfürdő „kacsás” medencéjében a vendégek ben nem használhatják tovább a vízköpőket, de továbbra is kiváló minőségű gyógyvízzel várja kinti termálmedencénk a gyógyulni, pihenni vágyókat – írták.

 

A Dunántúlon több olyan termálfürdő is van, amelyekbe akár 2000 forintnál is kevesebbért tudnak jegyet váltani a nyugdíjasok. Erről is írt a napokban az Economx.