Gyermekeink a pénzről való gondolkodást is megöröklik tőlünk. A pénzügyi nevelés a születéstől elkezdődik, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. Hogyan kellene ezt jól kivitelezni? Mit tanulhatunk mi a gyerekeinktől? Ezeket a kérdéseket járta körbe a Femina Szél Dávid pszichológussal.

Tízből nyolc szülő szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztésében az otthoni minta a leginkább meghatározó, tízből hat megkérdezettnek ugyanakkor nehézséget jelent az ismeretek átadása megfelelő pénzügyi tudás hiányában.

A pénz sokszor tabutéma a családokban. Nem ritkán gyerekeink előtt is titkolózunk, vagy nem tudjuk elmagyarázni, miért nem vesszük meg az adott játékot a boltban. „A pénzügyekkel kapcsolatos szocializáció semmiben nem különbözik a szocializáció egyéb területeitől. A pénzügyek kapcsán is nagyon fontos, hogy a szülőktől muníciót kapjanak a gyerekek arról, mi az érték” – mondja Szél Dávid tanácsadó pszichológus.

Pénzügyi háttér és az erről való gondolkodás

A pénzügyi nevelés egyrészt szabályokon alapul, másrészt meghatározzák a gesztusok és nagy szerepük van a generációkon átívelő családi mintáknak is. A pénzügyi nevelés nem egy egyszeri alkalom, hanem egy folyamatosan jelenlévő kommunikáció szülők és gyerekek között.

Fontos a következetesség is: ha zsebpénzt adunk, akkor az jöjjön rendszeresen havonta, de lehessen közösen felülbírálni, és utánagondolni, hogy ez a pénz sok-e, vagy nem elegendő.

Szél Dávid szerint a legfontosabb, hogy legyünk tudatában annak, hogy implicit módon milyen üzeneteket adunk át a gyerekeinknek, és ez hogyan hathat rájuk. Hiszen ők nemcsak pénzügyi hátteret, hanem pénzügyi gondolkodást is kapnak tőlünk. A tudatos pénzügyi gondolkodás pedig akkor is fontos, ha a családban anyagi gondok vannak.