Egy hét sem kellett a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) ahhoz, hogy áldását adja a Yettel Magyarország anyavállalatának tulajdonosváltására. November 28-án futott be az összefonódás-bejelentés, amelynek tárgya a cseh hátterű PPF Telecom Group B.V. kizárólagos irányításának tervezett megszerzése az Emirates Telecommunications Group Company PJSC által.

Érdekesség, hogy az üzletre Magyarországon csak november második felében derült fény, miközben az adásvételi szerződés már augusztus 1-jén megköttetett.

A bejelentésre reagálva a GVH rövid átfutási idővel döntött, hiszen december 4-én már ki is adta a tranzakcióhoz szükséges hatósági bizonyítványt, ezzel egyúttal megállapítva, hogy a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény értelmében vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn.

Jobb termékek, kedvezőbb ajánlatok?

Az Economx megkeresésére a Yettel Magyarország cseh hátterű anyacége, a PPF Csoport korábban azt közölte, hogy

a változások további fejlesztéseket, azok pedig a Yettel és az O2 ügyfelei számára is jobb termékeket, kedvezőbb ajánlatokat és még több élményt hozhatnak.

A vállalatot annak apropóján kerestük meg, hogy futótűzként terjedt a hír: az e& révén arab csoport lesz a törökbálinti távközlési cég új főtulajdonosa. Elsőként a Telex írta meg, hogy az Abu-Dzabiból származó partner arab nyelvű, de angolul is elérhető tőzsdei közleménye alapján

  • a 2,15 milliárd eurós, azaz mintegy 800 milliárd forintos üzlet révén
  • a PPF az e&-nek 50 százalék plusz egy részvényt jelentő többségi pakettet ad át.

A PPF Telecom Group BV (PPF Telecom) és az e& együttműködésének létrehozására irányuló tranzakció várhatóan 2024 első negyedévének végére zárul le. A megállapodás értelmében az e& részesedést szerez a PPF Telecomban, a PPF Csoport hollandiai székhelyű távközlési részlegében, amelyből a tranzakció lezárása előtt kiválnak a cseh O2 és a szintén cseh CETIN társaságok. Érdeklődésünkre továbbá arról is tájékoztattak: 

mindkét fél biztosítja a működés folytonosságát, és továbbra is a PPF Telecom csapatainak széles körű szakértelmére támaszkodik majd a saját piacain. Egy idő után azonban a PPF Telecom vezetőinek kontinenseken átívelő tanulási és fejlődési lehetőségeket kínálnak majd, akárcsak az e& csoport vezetőinek.

Mindkét partner célja, hogy a lehető leghatékonyabban kiaknázzák a két csoport között lévő jelentős szinergiákat, illetve számottevő megtakarításokat érjenek el a működési költségek és a tőkebefektetések terén. Ugyancsak lényeges szempont az e& vezető B2B és B2C digitális termékcsomagjának Kelet-Közép-Európában történő bevezetésének számos lehetősége.

Újramárkázott mobilszolgáltató

Mint ismert, a norvég Telenortól 2018-ban vásárolta meg a PPF Telecom Group a hazai Telenor Magyarországot, amelyet tavaly Yettelre nevezett át és márkázott újra.

A cseh cégcsoport a kelet-közép-európai régió egyik vezető távközlési szolgáltatója, amely magában foglalja a Yettel távközlési vállalatot és a CETIN távközlésiinfrastruktúra-vállalatot. A csoport öt országban

  • Csehország,
  • Szlovákia,
  • Magyarország,
  • Bulgária
  • és Szerbia

van jelen, mobil-, vezetékes, adat- és internetes televíziós szolgáltatásokat nyújt. A régióban 18 millió mobilügyfele van, továbbá 1,1 millió széles sávú vezetékes előfizetővel és több mint 700 ezer PayTV-ügyféllel rendelkezik. A csoport munkavállalóinak teljes létszáma 12 700 fő.