Az ügylet részletei egy hétfői bírósági beadványban derültek ki, több mint három hónappal azután, hogy a Google és a csoportos keresetet ellátó ügyvédek nyilvánosságra hozták, hogy megoldották a Chrome adatvédelmi szabályozásait célzó, 2020 júniusában indított pert – írja az AP.

A perben a többi között azzal vádolták a Google-t, hogy nyomon követte a Chrome-felhasználók internetes tevékenységét még akkor is, amikor a böngészőt „inkognitó” beállításra váltották, aminek az volt a célja, hogy megóvja őket attól, hogy a kaliforniai Mountain View cég látóterébe kerüljenek.

A Google erőteljesen harcolt a per ellen.

Az egyezség feltételei, amelyről négy hónapig tárgyaltak, a hétfői nyilvánosságra hozatallal zárult, amelyet a bírónak még jóvá kell hagynia a július 30-ra tervezett meghallgatáson. Az egyezség megköveteli a Google-tól, hogy törölje az adatközpontjaiban tárolt személyes adatok milliárdjait, a Chrome inkognitó funkciójával kapcsolatban pedig az aktiválás pillanatában jól látható, feltűnő adatvédelmi nyilatkozatot kell, tegyen. Ezenkívül más szabályozásokat is előír, amelyek célja a Google személyes adatok gyűjtésének korlátozása.

A csoportos perben képviselt fogyasztók nem kapnak kártérítést vagy egyéb kifizetést az egyezség keretében

 

– ezt hangsúlyozta a Google hétfői közleményében az ügyletről.

Örömmel rendeztük ezt a pert, amelyet mindig is érdemtelennek hittünk – mondta a Google, amely azt állította, hogy csak „törölni kell a régi személyes technikai adatokat, amelyeket soha nem társítottak egyénhez, és soha nem használtak semmilyen személyre szabásra”.

A bírósági iratokban a Chrome-felhasználókat képviselő ügyvédek egészen más képet festettek. 

Az egyezséget a személyes adatok védelmének jelentős győzelmeként ábrázolták az egyre fokozódó digitális megfigyelés korában. Az ügyvédek az egyezséget 4,75-7,8 milliárd dollárra értékelték, elsősorban a potenciális hirdetéseladásokra alapozva, amelyeket a Chrome-on keresztül gyűjtött személyes adatok a múltban és a jövőben generálhattak volna az új korlátozások nélkül.

Az egyezség sem védi meg a Google-t az újabb perek elől, amelyek a csoportos keresetben tárgyalt kérdések körül forognak. Ez azt jelenti, hogy az egyéni fogyasztók továbbra is követelhetnek kártérítést a vállalattal szemben, ha saját polgári panaszaikat nyújtják be az Egyesült Államok állami bíróságaihoz.

A befektetőket láthatóan nem nagyon aggasztják a digitális hirdetéseladásokat érintő elszámolási feltételek, amelyek a Google vállalati anyavállalatára, az Alphabet Inc.-re ömlő több mint 300 milliárd dolláros éves bevétel zömét teszik ki. Az Alphabet részvényei 3 százalékkal emelkedtek, és 155,49 dolláron zártak hétfőn. Ez 1,9 billió dollár piaci értéket ad a cégnek.

A Google továbbra is jogi fenyegetésekkel néz szembe a szabályozásokkal kapcsolatban, amelyek az eredményektől függően sokkal nagyobb hatással lehetnek üzleti tevékenységére.

Miután az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma felvázolta állításait, miszerint a vállalat visszaél keresőmotorjának dominanciájával, hogy meghiúsítsa a versenyt és az innovációt, a szövetségi bíró május 1-jén meghallgatja a záróbeszédet az ügyben, mielőtt ítéletet hozna.

A Google az Android-szoftverrel működő okostelefonok alkalmazásboltjában is potenciális változásokkal néz szembe, amelyek aláaknázhatják a jutalékokból származó bevételeit, miután a szövetségi esküdtszék tavaly arra a következtetésre jutott, hogy a vállalat illegális monopóliumot működtet.

Május végén tartanak meghallgatást, amely megvizsgálja a Google Play Áruházának esetleges módosításait.