Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az uniós országok további tíz évre engedélyezzék a vitatott hatású glifozát nevű mezőgazdasági vegyszer használatát a mezőgazdaságban – derül ki egy szerdán közzétett dokumentumból. Az uniós tagállamok várhatóan pénteken vitatják meg a Bizottság javaslatát, majd október 13-án szavaznak róla – írja a Politico.

A glifozát, egy gyomirtó vegyszer, a világon a legszélesebb körben használt növényvédő szer, de a kritikusok összefüggésbe hozták a rákos megbetegedésekkel, és káros lehet az élővilágra is. Az EU-ban legutóbb 2017-ben engedélyezték a használatát egy rendkívül ellentmondásos eljárás során, és az öt évre szóló engedélyt tavaly decemberben hosszabbították meg további 12 hónappal.

Az Európai Bizottság júliusban jelezte, hogy a glifozátnak teljes körű jóváhagyást kell kapnia a tagországoktól, és újra engedélyezni kell az unióban történő felhasználást, miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kockázatértékelése szerint „nem találtak kritikusan aggályos területeket” a vegyszer mezőgazdasági felhasználásában, ám számos adathiányt állapított meg.

vegyszer uniós engedélyének meghosszabbítására irányuló kérelem a Glyphosate Renewal Group néven ismert vállalatcsoporttól érkezett, amelynek tagjai a Bayer, a Syngenta és a Nufarm.

A vállalatcsoport maximum 15 éves engedélyezési időszakot kért. Az EU végrehajtó szerve azonban 10 éves időszakot javasolt a glifozát biztonságosságával kapcsolatos, folyamatban lévő tanulmányok miatt

– közölte a bizottság egyik tisztviselője.

Ha a következő tíz évben olyan bizonyítékok kerülnek elő, amelyek megkérdőjelezik az EFSA következtetéseit, a bizottság újraértékelheti az engedélyt – tette hozzá a tisztviselő.

Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter a múlt héten jelezte, hogy országa nem ellenzi a jóváhagyást, annak ellenére, hogy kormánya a legutóbbi jóváhagyáskor elkötelezte magát a vegyszer fokozatos kivonása mellett. Luxemburg az egyetlen uniós ország, amely betiltotta a glifozátot, de a tilalmat az év elején feloldották, miután a Bayer bírósági úton megtámadta azt.