A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 szeptemberéhez mérten 0,6 százalékkal mérséklődött.

A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene – áll a KSH által kiadott közleményben.

Fábián Gergely, a GFM iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára az adatok kapcsán aláhúzta, hogy az ipari teljesítmény elmaradása – a beruházásokhoz hasonlóan – szorosan összefügg a belföldi fogyasztás alakulásával.

Ebből az is következik, hogy a fogyasztás helyreállásával az ipari teljesítmény is vissza fog rendeződni.

A gazdasági növekedés helyreállítását, a magyar vállalkozások versenyképességének és teljesítményének megerősítését, továbbá a beszállítói láncokban való térnyerését a kormány többek közt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal, a Széchenyi Kártya Programmal, valamint a járműipari beszállító-fejlesztési programmal támogatja – hangsúlyozza a GFM.

Egy több mint ezerkétszáz milliárdos gazdasági trükkre készül a kormányzat

Folytatódik Magyarország gazdasági átszabása. Az új fejlesztéspolitika révén eltűnnek a közigazgatási határok, a Klaszterfejlesztési stratégia pedig a magyar ipar számára jelenthet kitörési pontot. Legalábbis a tervek szerint, és, hogy mik ezek a tervek, arról itt olvashat részletesen >>>