A horvát kormány csütörtöki ülésén a stabil földgáz ellátás érdekében két új gázvezeték építéséről döntött, amelyek összköltsége 400 millió euró – közölte a horvát közszolgálati televízió. A Bosiljevo-Sisak-Kozarac gázvezeték kiépítése 322 millió euróba kerül, hossza 122 kilométer, míg a Lucko-Zabok gázvezeték értéke 78 millió euró, hossza pedig 36 kilométer. A kivitelező mindkét esetben a horvát Plinacro vállalat.

A Bosiljevo-Sisak Kozarac gázvezeték a már meglévő Zlobin-Omisalj és 75 bár kapacitású Kozarac-Slobodnica, valamint az építés alatt álló Zlobin-Bosiljevo gázvezetékkel együtt alkotja a fő csővezetéket, amely összeköti a krki LNG-terminált (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) Közép- és Kelet-Európa országaival, valamint Ukrajnával.

Az említett gázvezeték a Magyarország és Horvátország között meglévő összeköttetés folytatása (Városföld-Drávaszerdahely-Donji Miholjac-Slobodnica). Ezzel a vezeték kapacitása Zlobintól Bosiljevón, Sziszeken és Kozaracon keresztül Magyarország irányába 400 ezer köbméterre emelkedik óránként, azaz 3,5 milliárd köbméterre évente.

A Lucko-Zabok gázvezeték Szlovénia felé növeli a kapacitásokat 1,5 milliárd köbméterre évente. Ez megközelítőleg megegyezik a szlovén csúcsfogyasztással. Fokozódó érdeklődése esetén a gázvezeték kapacitása tovább növelhető egy második fázisban – olvasható a kormány dokumentumában.

Damir Habijan gazdasági miniszter a kabinet ülésén emlékeztetett: Zágráb még 2022-ben döntött arról, hogy másfél éven belül 2,9 milliárd köbméterről, 6,1 milliárd köbméterre növelik a krki LNG-terminál kapacitását, míg a hozzá tartozó új gázvezeték-hálózat megépítését három éven belül tervezi.