Franciaországban 2024 első negyedévében 2021 óta a legmagasabb szintre növelték a nukleáris termelést, ezzel az ország ismét a kontinentális Európa legfontosabb tiszta áramtermelőjévé és exportőrévé vált.

Az LSEG által összeállított adatok szerint a közműszolgáltatók 2024 első három hónapjában valamivel több mint 4 millió kilowattóra (KWh) áramot termeltek atomerőművekből, ami 13,4 százalékkal több, mint 2023 azonos időszakában – számolt be róla a Reuters.

Ez az adat a legmagasabb volt az év első negyedévében a 2021-es 4,11 millió KWh óta, és azt jelzi, hogy a francia áramtermelők lényegében kilábaltak abból a problémasorozatból, amely az elmúlt években visszafogta a nukleáris energiatermelést.

Tekintettel azonban arra, hogy Franciaország áramtermelésének mintegy 70 százalékát nukleáris létesítményekből szerzi, így a kontinentális Európa legnagyobb tiszta energia exportőre, kritikus fontosságú, hogy az ország nyikorgó reaktorokból álló flottája működőképes maradjon, és ne szenvedjen újabb termelési visszaesést.

Nukleáris fellendülés

Franciaország atomreaktor-flottája 2022 óta számos termelési problémával szembesült, többek között az elöregedett reaktorok elhúzódó karbantartási problémáival, a szokásosnál melegebb folyami hőmérséklettel, amely korlátozta a hűtési műveleteket, valamint az energiaszektor dolgozóival folytatott elhúzódó munkaügyi tárgyalásokkal.

A termelési problémák 2022-ben voltak a legsúlyosabbak, amikor a nukleáris villamosenergia-termelés több mint 22 százalékkal csökkent az előző évhez képest, és az elmúlt 30 év legalacsonyabb szintjére esett vissza.

Mivel az atomenergia Franciaország villamosenergia-ellátásának nagyjából 70 százalékát adja, a nukleáris termelés ilyen mértékű visszaesése arra kényszerítette a francia közműszolgáltatókat, hogy 2022-ben növeljék a földgáz és más energiahordozók felhasználását, éppen akkor, amikor a regionális gázpiacokat felborította Oroszország ukrajnai inváziója.

A francia földgázfelhasználás megugrása súlyosbította az Európában 2022-ben tapasztalható gázhiányt, és hozzájárult ahhoz, hogy a regionális áramárak abban az évben rekordmagasra emelkedtek.

A nukleáris termelés 2023-ban mintegy 14 százalékkal nőtt a 2022-es mélyponthoz képest, de továbbra is a korábbi csúcsok alatt marad, mivel az ország reaktorparkjának karbantartási munkálatai folynak - derül ki az Ember energetikai agytröszt adataiból.

Franciaország működő atomerőműveinek átlagéletkora 36 év körül van, és ebben az évszázadban egyetlen új atomerőművet sem helyeztek üzembe – derül ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség adataiból.

Tiszta energiával a csúcsra jutni

Miközben a nukleáris flotta előrehaladott kora aláhúzza, hogy a reaktorok karbantartása és javítása mennyire fontos lesz az ország számára a jövőben, a francia energiaipari vállalatok az elmúlt években egyre nagyobb mennyiségű megújuló energiát tudtak felhasználni.

A napenergia- és szélerőművek teljesítménye 2023-ban 18 százalékkal, illetve 26 százalékkal nőtt az előző évhez képest, így rekordmagasságot ért el.

A vízerőművek kibocsátása szintén jelentősen, 17 százalékkal nőtt tavaly a 2022-es szinthez képest, ami hozzájárult ahhoz, hogy Franciaország teljes tiszta villamosenergia-termelésének aránya 2021 óta a legmagasabbra emelkedett, és a teljes villamosenergia-termelésből rekordot jelentő 24,3 százalékot tett ki.

A megújuló energiaforrások rekordtermelésének ez a kombinációja a magasabb nukleáris és vízenergia-termeléssel együtt hozzájárult ahhoz, hogy a francia villamosenergia-termelés szén-dioxid-intenzitása 2023-ra mindössze 45 gramm szén-dioxid-kilowattóránként – derült ki az electricitymaps.com adataiból.

Ez az összeg 37,5 százalékkal kevesebb, mint a 2022-ben előállított 72 gramm szén-dioxid kilowattóránként, amikor a francia közműszolgáltatók kénytelenek voltak több földgázt használni, hogy ellensúlyozzák a csökkent nukleáris teljesítményt.

A francia villamosenergia-termelés alacsony intenzitása miatt Franciaország a tiszta villamos energia kulcsfontosságú exportőre a szomszédos országokba, különösen a jóval magasabb szén-dioxid-intenzitású országokba, mint Németország (423 gramm CO₂/ KWh), Olaszország (375g CO₂/KWh) és Spanyolország (160g CO₂/KWh).

Az atomenergia többlettermelés Franciaország nagykereskedelmi áramköltségeit is 2021 eleje óta a legalacsonyabb szintre szorította, és jóval Németország, Európa legnagyobb áramfogyasztójának és nagy importőrének áramárai alá. A nap- és szélenergia-kapacitás további bővítése várható 2024-ben és azt követően, ami hozzájárulhat az ország szén-dioxid-intenzitásának további csökkentéséhez és az exportálható tiszta energia mennyiségének növeléséhez.

Egyértelmű azonban, hogy a nukleáris energia a következő években is a francia villamosenergia-termelő rendszer fő pillére marad. Ezért a reaktorok karbantartása és javítása terén elért folyamatos előrelépés kulcsfontosságú lesz, mivel Franciaország csak teljes mértékben működőképes nukleáris flottával tudja betölteni a legfontosabb regionális tisztaenergia-szolgáltató szerepét.