Franciaországban az előzetesen közöltnek megfelelően 2,3 százalékra lassult a fogyasztói áremelkedés éves üteme márciusban a februári 3,0 százalékról a francia statisztikai hivatal, az Insee honlapjára pénteken felkerült végleges adatok szerint.

A márciusi éves szintű infláció 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb volt Franciaországban. Havi összevetésben ugyancsak az előzetes becsléssel összhangban 0,2 százalékos növekedést mértek márciusban a februári 0,9 százalékos fogyasztói áremelkedést követően.

Márciusban az élelmiszerárak növekedése 1,7 százalékra mérséklődött a februári 3,6 százalékról, míg az energiaárak növekedése 4,3 százalékról 3,4 százalékra, az ipari termékek áremelkedése pedig 0,4 százalékról 0,1 százalékra lassult. A szolgáltatások ára ugyancsak csökkenő ütemben emelkedett: a februári 3,2 százalék után márciusban 3,0 százalékkal nőtt.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex-emelkedés (HICP) mértéke éves összevetésben 2,4 százalékra, 2021 augusztusa óta a legalacsonyabbra csökkent márciusban a februári 3,2 százalékról, havi szinten pedig 0,2 százalék növekedést regisztráltak a januári 0,9 százalék emelkedést követően.

A statisztikákban is megjelent, mit műveltek a nagy telekom szolgáltatók

Márciusban, igaz kis mértékben, de tovább lassult az infláció, mely éves bázison 3,6 százalék volt.

A részletekről ITT írtunk bővebben.