Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) véglegesítette az ipari létesítmények közelében élő közösségek védelmét megerősítő szabályt. Az ország több mint 200 veszélyes vegyi üzemét kötelezik a rákhoz köthető mérgező kibocsátások csökkentésére – jelentette be kedden a Biden-kabinet.

A régóta várt szabály megerősíti az ipari létesítmények közelében élő közösségek védelmét, különösen az Öböl partvidékén. Az új szabályozás a fagyálló, növényvédő szerek és sterilizálószerek előállításához használt etilén-oxidra, valamint a kloroprénre összpontosít, amelyet a cipők és búvárruhák szintetikus gumijának előállításához használnak – írja a The Guardian.

A kormány legutóbb 2006-ban frissítette a vegyi üzemek által okozott szennyezési határértékeket. A megerősített szabály évi 6200 tonnával csökkenti a mérgező szennyező anyagok kibocsátását, és 80 százalékkal csökkenti az etilén-oxid és a kloroprén kibocsátását. A tiszta levegőről szóló törvény értelmében hat mérgező légszennyező anyag (etilén-oxid, kloroprén, vinil-klorid, benzol, 1,3-butadién és etilén-diklórid) ellenőrzését is előírná.

„Rákos sikátor” Louisiana kellős közepén

Az Egyesült Államokban mindössze egyetlen olyan üzem van, amely a szennyező kloroprént gyártja, amelyet a japán vegyipari óriás, a Denka üzemeltet a „Rákos sikátor” néven ismert, erősen iparosodott louisianai régió szívében.

Az EPA a kloroprént valószínűsíthetően rákkeltő anyagként tartja nyilván, és már régóta 0,2 mikrogramm/köbméter biztonságos élettartamra vonatkozó határértéket javasol. Az ügynökség 2016 óta figyeli a Denka létesítmény körüli levegőt, és a mérési eredmények rendszeresen több tucatszorosan meghaladják ezt a határértéket. A Denka, amely 2015-ben vásárolta meg a DuPont egykori gumigyártó üzemét, hevesen ellenzi az EPA intézkedését.