Az Európai Bizottság javaslatot mutatott be szerdán az unió gazdasági biztonságának megerősítésére, amelyet a brüsszeli testület a versenyképesség előmozdítása, a kockázatok elleni védelem és az országok lehető legszélesebb körével való partnerség kialakítása révén kíván előmozdítani.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az EU gazdasági biztonságának megerősítésére a növekvő geopolitikai feszültségek és a mélyreható technológiai változások miatt van szükség.

A csomag célja az EU biztonsága és közrendje védelmének erősítése az EU-ba irányuló külföldi befektetések jobb átvilágítása révén, továbbá a kereskedelem, a befektetések és a kutatás nyitottságának fenntartása az Európai Unió gazdasága számára.

Az Európai Bizottság konzultációt szorgalmaz a tagállamokkal és az érdekelt felekkel a külföldi beruházásokból eredő lehetséges kockázatok azonosítására, valamint arról, hogy miként lehet jobban támogatni a kettős felhasználású, azaz a polgári mellett a katonai technológiákat is magában foglaló kutatás-fejlesztést.

Margrethe Vestager kiemelte, hogy egyes külföldi befektetések kockázatot jelenthetnek az EU biztonságára és közrendjére, a javaslat ezért orvosolja a meglévő hiányosságokat, valamint javítja a rendszer hatékonyságát azáltal, hogy a nemzeti szabályokkal harmonizált átvilágítási mechanizmust biztosít valamennyi tagállamnak, illetve kiterjeszti az uniós átvilágítást olyan uniós befektetők befektetéseire is, amelyeket végső soron unión kívüli országok állampolgárai irányítanak.

Az EU elismeri a nyitott globális piacok fontosságát, ugyanakkor a fejlett technológiákba tartozó beruházásokkal kapcsolatosan növekvő aggodalmakat is, amelyek szerint az ilyen beruházások fokozhatják azon szereplők katonai és hírszerzési kapacitását, amelyek ezeket a képességeket az EU ellenében vagy a nemzetközi béke és biztonság aláásására használhatják. Az ilyen beruházásokat jelenleg sem uniós, sem tagállami szinten nem követik nyomon, a Bizottság ezért az ilyen befektetések szigorú elemzését javasolja a hozzájuk kapcsolódó lehetséges kockázatok megértése érdekében.

Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos arról beszélt, hogy a Bizottság a kettős felhasználású áruk, köztük a fejlett elektronikai termékek, toxinok, illetve a nukleáris vagy rakétatechnológia exportjának hatékonyabb közös uniós ellenőrzését javasolja azért, hogy ezeket ne használhassák fel a biztonság és az emberi jogok aláásására.

A testület emellett ki kívánja használni a kettős felhasználású technológiákkal kapcsolatos kutatás és fejlesztés (K+F) támogatásának lehetőségeit, hogy versenyelőnyt tartson fenn a kritikus és kialakulóban lévő technológiák területén, amelyek polgári és védelmi célokra egyaránt felhasználhatók.

A kereskedelempolitikáért felelős biztos arra is figyelmeztetett, hogy a nemzetközi kutatási és innovációs együttműködés eredményeit unión kívüli országokban katonai célokra, illetve az alapvető értékek megsértésére használhatják, aminek keretében a felsőoktatási és kutatóintézetek is áldozatul eshetnek a tekintélyelvű államok rosszindulatú befolyásának.