Szeptemberben 43,6 pontra emelkedett az euróövezeti építőipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke az augusztusi, kilenchavi mélypontot jelentő 43,4 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A legfrissebb HCOB-felmérés BMI-adatai az euróövezeti építőipar állapotának további jelentős romlására utaltak a harmadik negyedév végén.

Szeptemberben az építőipari munkahelyek száma immár a hetedik egymást követő hónapban csökkent, miközben az euróövezeti építőipari vállalatok beszerzési aktivitása 40 hónapja a legnagyobb mértékben esett.

  • A keresleti feltételek továbbra is gyengék maradtak,
  • az üzleti bizalom idei mélypontjára csökkent szeptemberben,
  • az új megrendelések immár 18 hónapja mutattak csökkenést, a zsugorodás mértéke pedig 2020 májusa óta a legjelentősebbre gyorsult,
  • a költségnyomás ugyanakkor visszafogott maradt.

Az euróövezet visszaesését szeptemberben is a németországi építőipari aktivitás 2020 áprilisa óta a legnagyobb mértékű gyengülése vezette.

Eközben enyhébb, de még mindig jelentős csökkenést regisztráltak Franciaországban, Olaszországban ugyanakkor ismét csak enyhén csökkent az építőipari aktivitás, azonban ez volt a tizedik egymást követő zsugorodást mutató hónap.

A legfrissebb BMI-adatok szerint a magas kamatkörnyezetre leginkább érzékeny építőipari aktivitás még mindig a tavaly tavasszal kezdődött csökkenő tendenciát mutatja.  

Annak ellenére, hogy az Európai Központi Bank jelezte, a kamatemelési ciklus a végéhez közeledik, az üzleti várakozások továbbra is hullámvölgyben vannak – kommentálta a felmérés megállapításait Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank (HCOB) vezető közgazdásza.

Bajban az építőipar, nincs állami megrendelés, a lakosság pedig kivár

Kevesebb megrendelésre számít az épületépítéssel foglalkozó vállalkozások többsége mind a közbeszerzési, mind a magánmegrendelői piacon. Miközben a bérek az infláció alatt vannak, az árak még mindig emelkednek a szektorban. Bővebben >>>