„Nekünk, magyaroknak van víziónk, stratégiánk és megoldási javaslatunk Európa válságtüneteire” – mondta Bóka János a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Az euró­pai uniós ügyekért felelős miniszter szerint egy új politikai többség lehetősége a tét a közelgő választáson.

Az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának vezetését Bóka nagy megtiszteltetésnek és kihívásnak tekinti.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar Európa-politika a nemzeti érdekek és szuverenitás határozott védelmére épül, és azon a tényen alapul, hogy Magyarország önállóan gondolkodik Európáról. Kritizálta az EU jelenlegi állapotát, amely szerinte rosszabb, mint valaha, és az unió belső immunrendszere elgyengült.

Bóka János szerint az unióban egyre inkább ideológiai nyomásgyakorlás folyik, és az intézmények központosítják hatalmukat, miközben a tagállamoktól elvonják az eszközöket és erőforrásokat a válságok kezeléséhez.

Kiemelte: a magyar uniós minisztérium feladata az, hogy megoldási javaslatokat mutasson fel Európa válságtüneteire, közben pedig politikai támogatást szerezzen ezekhez a javaslatokhoz.

Magyarország jövőre átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Bóka János szerint a magyar elnökség nem lesz konfliktusmentes, de vissza akarják adni a politikai kezdeményezés és a stratégiai iránymutatás lehetőségét a tagállamok kezébe. Az EU-s források sorsa politikai alkufolyamat része lesz, Magyarország pedig mindent megtesz azért, hogy a magyar emberek hozzájussanak azokhoz a forrásokhoz, amelyek megilletik őket – húzta alá.