A medián értékek alapján a felmérésben résztvevő EU-országok 31 százaléka pesszimista az Uniót illetően, 69 százalékuk viszont optimista. Görögország kivételével pedig mindegyik tagállamban többségben vannak az EU-pártiak – derül ki a Pew Research Center felméréséből. Azonban itt is mindössze 50-49 százalékos az eloszlás, azaz egy százalék a különbség.

Ettől függetlenül azonban 2022 óta sok tagországban csökkent a pozitívan értékelők száma, a legnagyobb mértékben – mintegy 10 százalékkal – Magyarországon.

A kutatás szerint ez az eredmény történelmi mélyponthoz közelít. A pozitívan vélekedők számának növekedést Franciaország (9 százalék), Németország, Hollandia (7-7 százalék) és Svédország (6 százalék) követi. 

Az amerikai agytröszt megjegyzi, hogy a legtöbb országban a népszerűség csökkenése az orosz-ukrán háború előtti szintre való visszatérést tükrözi.

A baloldal a napos oldal

A felmérés azt is megállapította, hogy a korábbi években megfigyeltek szerint a tagországokban és a nem EU-s országokban is a magukat ideológiailag baloldalinak vallók gyakran pozitívabb véleményen vannak az EU-ról, mint a magukat jobboldalinak vallók.

Szintén visszatérő minta, hogy a populista pártok támogatói kisebb valószínűséggel vannak véleményezik pozitívan az EU-t: Hollandiában például a jobboldali Szabadságpártot (PVV) támogatók 22 százalékponttal kevesebben vannak.

De ugyanez a tendencia figyelhető meg Lengyelországban, Olaszországban, Svédországban, Németországban és az Egyesült Királyságban is.

Magyarországon azonban még ennél is kontrasztosabb a helyzet: a felmérés alapján a kormánypártiak 25 százalékkal kisebb valószínűséggel vannak pozitív véleményen, míg a Jobbik támogatói nagyobb arányban optimisták.

Jelentősen eltér a pozitívan és a negatívan értékelők aránya életkor szerint is: 10 országban a 18-39 év közöttiek inkább pártolják az EU-t, mint az ennél idősebbek. Olaszország például 15 százalékos a különbség ebben a tekintetben: a 18-39 év közöttiek 79, a 40 évesek és ennél idősebbek 64 százalékban pártolják az Uniót.

 

A britek elsöprő többsége szerint a brexit pokollá teszi az életüket

A Brexit-kampány egyik fő érve a bevándorlás kontrollálása volt, ehhez képest tavaly soha nem látott szintre emelkedett a bevándorlás.
Bővebben--->