A munkálatok során a kétezer négyzetméteres tetőn – a szerkezet sérült, tönkrement elemeinek cseréje után – az azbeszt tartalmú, elöregedett síkpalafedést természetes anyagúra cserélik. Felújítják az épület teljes homlokzatát, a 2200 négyzetméteres téglafelület új páraáteresztő, lélegző vakolatrendszert kap. A kőfelületeket külön restaurátori terv alapján újítják fel és restaurálják az ablakok fölötti stukkódíszeket, amelyek minden nyílászáró felett egyedi mintával készültek.

Van, amit nem lehet megváltoztatni.

Az örökségvédelmi hatóság által meghívott restaurátor és a Magyar Nemzeti Múzeum szakértői öt barokk ablakszerkezetet jelöltek ki, amelyeket vasalataikkal, tok- és szárnyszerkezetükkel együtt meg kell tartani. A többi nyílászáró az eredeti szerkezetek pontos mintájára készül el.

A városháza árkádsora alatt visszaállítják a korábban ott működő földszinti üzlethelyiségeket. A tervek szerint egy a testvérvárosok termékeit árusító üzlet, egy ötvösséget bemutató terem, egy gitár- és hangszermúzeum, illetve bolt, valamint egy Vertel József grafikus, bélyegtervező munkásságát bemutató terem kap itt helyet.

 A Bottyán utcai épületszárny földszintjén korszerű ügyfélfogadó teret alakítanak ki, ahol mindent egy helyen lehet elintézni.

A belső udvarban a tájidegen vagy kiszáradt növényeket eltávolítják, az elöregedett burkolatot felújítják, és láthatóvá teszik a középkori Szt. Miklós-templom egykori falainak nyomvonalát.

A kapu előtt kisebb rendezvények lebonyolítására is alkalmas, reprezentatív teret alakítanak ki, a közepén egy egyedi városcímerrel.

A teljes felújítás várhatóan 2025 nyarán fejeződik be.

Az esztergomi városháza eredetileg Bottyán János házaként épült. Már az 1720-as évektől városházaként működött, többször átépítették, 1770-ben villámcsapás következtében leégett. A következő évekből származik a ma is látható, árkádos, barokk épület.