Miután az ország egyik vezető múzeuma nem adott ki közleményt, honlapján pedig csak annyit ír, hogy a Várban lévő épület már pénteken is zárva volt, elindultak a találgatások. A 444.hu egyik olvasójának érdeklődésére a múzeum közönségszolgálata azt válaszolta, hogy a „technikai hibát" még nem tudták elhárítani így azt sem tudják megmondani, mikor nyitnak ki ismét.

A lap viszont megtudta, hogy az épület az elmúlt napok jelentős esőiben komolyan beázott.

Egyik olvasó úgy tudja, ázott a műtárgyraktár, az irodák, a WC és a folyosók. Ugyanez a forrás arról számolt be, hogy valamennyi kiállítás is beázott, egy másik forrás azt erősítette meg, hogy a hónap végén záró Gulácsy-kiállítás képei közül is többet le kellett venni, mert víz folyt a falakon.

Szétszedte a vihar Budapestet és Pest vármegyét

Elérte Pest vármegyét szombaton kora hajnalban a délnyugat felől érkező kiterjedt zivataros rendszer. Több mint ezer bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére szombat reggelig. Bővebben >>>

A 444 úgy tudja, a mostani beázás nem az első, az elmúlt években nagyobb zivatarok idején a Nemzeti Galéria rendszeresen beázott. Ilyenkor beázik a kupola, áznak a raktárok, a falakon csorog a víz.

Az MNG otthonául szolgáló Budavári Palota a Várnegyed legnagyobb és legjelentősebb műemléképülete. A Minisztelnökség alá tartozó Várkapitányság Zrt. kezelésében álló Palota legnagyobb része leromlott műszaki állapotban van.

Miközben a Palota nagy része pusztul, a szomszédban a Nemzeti Hauszmann Program keretében modern technológiával sorra építik vissza a semmiből a régi épületek másait.

Arról, hogy mi a kormány terve a Budavári Palotával, semmit sem tudni, csak azt, hogy kívül-belül az „eredeti állapotot" igyekeznek visszaállítani.

A kormány azt szeretné, hogy a Magyar Nemzeti Galériának a Városligetben emeljen új épületet. Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt a zöldfelületek megőrzéséért küzdő főváros ezt ellenzi, a kormány alá tartozó Liget Budapest Projektért felelős miniszteri biztos, egyben a Szépművészeti Múzeum (ide tartozik a Nemzeti Galéria is) igazgatója, Baán László viszont ragaszkodik hozzá.

Miért zúdul le egyszerre ennyi eső térségünkben?

Az idei nyár szokatlannak tűnik, néhány nagy hőhullám után jó pár napja elképesztő mennyiségű eső hullik, hol egy kis területen, hol kiadósan, fél Szlovéniát letarolva. Elmagyarázzuk, minek köszönhető ez, távolról sem meteorológiai alapossággal, inkább könnyen érthetően, a főbb folyamatokra fókuszálva. Bővebben >>>