Az elektromos járművek eladásai még mindig erőteljesen növekednek, de a kereslet nem tart lépést az autógyártók és más, az elektromos járművekbe dollármilliárdokat fektető vállalatok várakozásaival – írja a Reuters, mely szerint a tartósan magasabb kamatlábakra vonatkozó várakozások arra késztették a vállalatokat, hogy módosítsák terveiket, és óvatosan tekintsenek 2024-re.

„Az elektromosautó-kereslet jövőre a várakozásoknál alacsonyabb lehet”

– idézik Lee Chang-silt, a dél-koreai LG Energy Solution akkumulátorgyártó pénzügyi igazgatóját.

Szerdán a Honda és a General Motors jelentette be, hogy befejezik az alacsonyabb költségű elektromos autók közös fejlesztésére irányuló 5 milliárd dolláros tervüket, mindössze egy évvel annak bejelentése után. 

A GM kedden közölte, hogy a közeljövőben erőfeszítéseket a kereslet kielégítésére összpontosítja, nem pedig a konkrét mennyiségi célok elérésére.

„Azonnali lépéseket teszünk az elektromosautó-portfóliónk jövedelmezőségének növelése és a lassuló közeljövőbeli növekedéshez való alkalmazkodás érdekében” – közölte elemzőkkel Mary Barra, a GM vezérigazgatója.

A hírekre és a kilátásokra a befektetők is reagáltak: az elmúlt három hónap során az iShares Self-Driving EV and Tech tőzsdén kereskedett alap több mint 24 százalékot zuhant, ami jóval nagyobb, mint a globális részvényeket helyettesítő MSCI All-World Index 8,3 százalékos esése.

Mindezek ellenére egyébként a közelmúlt nem fest rosszul: 

az elektromos autók értékesítése növekszik.

A Cox Automotive jelentése szerint a harmadik negyedévben először lépték át a 300 ezer darabot az Egyesült Államokban, míg szeptemberben 14,3 százalékkal nőttek az Európai Unióban és 22 százalékkal Kínában, a világ legnagyobb elektromosautó-piacán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!