Október közepén indul a nyíregyházi Electrolux-gyár csoportos leépítésének első hulláma, ahol a hírek szerint 143 embertől válnak majd meg – írja az Index.

Még februárban jelentették be, hogy 2024 januárjában leállítják a termelést a szabolcsi megyeszékhelyen lévő, 650 főt foglalkoztató hűtőszekrénygyárában.

Az Index arról számolt be, hogy

a vállalat aktívan segíti az alkalmazottak elhelyezkedését, a régebb óta állományban lévők pedig a törvényileg előírtnál nagyobb mértékű végkielégítésre számíthatnak.

Szentpéteri Ferenc, az Electrolux Magyarország ügyvezető igazgatója a lapnak úgy nyilatkozott: „A februári bejelentés óta augusztusban hat, szeptemberben négy munkavállaló távozott a létszámleépítés keretében az Electrolux nyíregyházi csapatából. A csoportos létszámleépítés első hulláma október közepén kezdődik, ebben várhatóan 143 munkatárs lesz érintett. A további csoportos létszámleépítések folyamatosak lesznek novemberben és decemberben.”

Az ügyvezető elmondta, hogy a kollektív szerződésnek köszönhetően a végkielégítés mértéke a hosszabb munkaviszonnyal rendelkező kollégák esetében lényegesen meghaladja A munka törvénykönyve által előírtakat. 

Mindeközben a vállalat telephelyét is értékesítette: az Electrolux Group 38 millió euróért (kb. 14,5 milliárd forintért) a svéd hőszivattyúgyártó vállalatnak, a Qvantumnak adta el a nyíregyházi telephelyét.