A Rio Madeira folyó alacsony vízállása miatt ideiglenesen le kellett állítani Brazília egyik legfontosabb vízerőművét - közölte a Santo António Energia üzemeltető vállalat. A folyó vízszintje az erős aszály miatt jelenleg mindössze 50 százaléka az átlagosnak. A brazil polgári védelem szerint jelenleg 1,43 méter a vízszint, ami alig egy hét alatt több mint egy méterrel csökkent.

A Rondonia brazil tagállamban található Porto Velho közelében működő Santo António vízerőmű a dél-amerikai ország egyik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. Több mint ötven turbinájával 3568 megawatt áramot termel. Latin-Amerika legnagyobb nemzetgazdasága az elektromos áram mintegy 65 százalékát vízerőművek segítségével állítja elő.

Ez a második alkalom, hogy a Santo António erőművet teljesen leállítják.

Legutóbb erre 2014-ben került sor egy nagyobb áradás idején.

A brazil Amazonas-vidék jelenleg komoly szárazsággal küzd. A térség számos folyóján az utóbbi évek átlagánál jelentősen alacsonyabb a vízszint. A megszokott száraz idő hatását fokozza az El Nino időjárási jelenség. A pár évente jelentkező El Nino rendszerint aszályt és hőséget hoz Brazíliára.

Az El Nino elrabolhatja a téli zimankót

Az El Nino-jelenségnek a fő jellemzője, hogy felerősíti a globális felmelegedés hatásait. Szakértők próbáltak választ találni arra, hogyan hathat ez az előttünk álló télre és a 2024-es esztendőre. Bővebben >>>