Egy különös és némileg aggasztó anomáliára hívta fel a figyelmet Rétvári Bence belügyi államtitkár. Egy parlamenti írásbeli kérdést kapott arról, hogy az elmúlt egy évben a rendőrség az elektromos rollerekkel kapcsolatosan hány eljárást indított, ám a kormánypárti politikus nem tudott rá válaszolni, viszont azt is elárulta, hogy miért. 

Szeptembertől teljesen eltűnnek a bérelhető elektromos rollerek Párizsban

Párizsban mintegy 15 ezer ilyen roller áll rendelkezésre, amelyeket három szolgáltató (Lime, Tier és Dott) működtet. A szerződésük augusztus 31-én jár le. A több százezer saját tulajdonú rollert nem érinti a változás. Bővebben >>>

Rétvári Bence elismerte,

a kérdés valós és a mindennapokban egyre gyakoribb problémával foglalkozik.

Azonban a jelenleg hatályos KRESZ nem ismer elektromos roller járműkategóriát, így ezen mikromobilitási eszközöket a tulajdonságaik alapján elektromos kerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak, vagy motorkerékpárnak lehet minősíteni, és a rájuk vonatkozó szabályok szerint szükséges velük közlekedni - merengett az államtitkár. 

Viszont,

pontos definíció hiányában nincs egységes rendezőelv arról, hogy a mikromobilitási eszközök milyen járműkategóriába tartoznak

– ismerte el. Szerinte kérdésként merülhet fel például az is, hogy járműnek minősül-e a monowheel, vagy a segway, és ha igen, milyen járműkategóriába sorolandó.

Rétvári Bence készséggel közölte azt is, hogy jogszabályi háttér hiányában az ilyen jellegű - kereskedelmi forgalomban kapható, különböző fantázia nevű, helyváltoztatásra használt - közlekedési eszközök

a statisztikában, valamint az egyes eljárások adatai között nem jelennek meg.

Ez alapján megállapítja, az „elektromos rollerekkel” elkövetett jogsértések és a vezetőikkel szemben alkalmazott szankciók számáról statisztikai adatgyűjtés hiányában nem közölhető adat, és még az ügyek egyenkénti áttekintését követően sem lenne lehetőség megfelelő tájékoztatást adni. 

A rollergyűlölet megmozgatta a bérbeadói piacot

Az egyik nagy kölcsönző cég bővítette villanybicikli szolgáltatását. Bővebben >>>

Majd leszögezte, hogy a jelenleg folyamatban lévő KRESZ módosítás eredményeként az elektromos rollerrel történő közlekedés szabályainak – a rendőrség által is szorgalmazott – jogszabályi rendelkezések közötti megjelenése hozhat a fenti helyzetben változást.