Leállítja a nagyolvasztóját a Dunaferr – számolt be az Argusmedia nyomán a HVG, akinek több hírforrás is megerősítette a tényt. A hírek szerint kedd reggel egy gyárvezetői értekezlet során jelentették be – váratlanul –, hogy

csütörtöktől határozatlan időre leállítják a Dunaferr acélmű folyékony fázisát.

A nagyolvasztó leállása számos területet érint a cég működésében, és HVG szerint legalább ezer ember munkájára van kihatással a vállalatnál, ahol körülbelül 4-5 ezren dolgozik összesen.

Az új tulajdonos Liberty Steel azzal magyarázza a leállást, hogy a jelenlegi világpiaci árak mellett nem lehet nyereségesen működtetni a gyártást. Ezt támasztja alá, hogy míg áprilisban 850 euró környékén volt egy tonna melegen hengerelt tekercs ára, addig most 634 euróra esett vissza. Ráadásul a háború miatt kiesett a vásárló közül Oroszország és Ukrajna is. 

A korábbi hírek szerint augusztus 13-án érkezik meg a  Dunaferr által rendelt 100 ezer tonna buga a romániai Liberty galati gyárából, de ez alig elég valamire. Évi 2 millió tonna a dunaújvárosi gyár kapacitása, ennek fényében a 100 ezer tonna még egy havi termelésre sem elegendő. A szakértők szerint pedig nem jó megoldás, hogy Romániából szállítják állandóan a bugát, mert az ottani kapacitás csak évi 500-600 ezer tonnát tesz ki.

Ez a helyzet nem tartogat sok jót a jövőre nézve, mert a bizonytalanság miatt rengeteg munkás adhatja be felmondását, a HVG forrása pedig úgy nyilatkozott, hogy

a régióban sokkal magasabb bérekkel csábítják a fiatal munkásokat. Ennek okán komoly munkaerőhiány is kialakulhat a cégnél.

További problémát jelenthet, hogy a hogy a Liberty-nek az eddigi költségeken felül 37 milliárd forint befektetést is eszközölnie kellene, hogy a Dunaferr visszaszerezze környezetvédelmi engedélyeit, ugyanis jelen kondíciók mellett a gyár nem is üzemelhetne – de eddig még a szankciók sem hatottak.

A lap beszámolója szerint a Liberty anyavállalata, a GFG Alliance ellen korrupcióellenes vizsgálatot is folytattak brit tisztviselők, a vállalat tulajdonosát ugyanis pénzmosással gyanúsították.