Többféle törvény is szabályozza a disznóvágások menetét. Egyrészt bírság járhat ezért a 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet alapján, ha valami nem csupán a családnak szánja a disznóvágáskor felhalmozott húst, hanem eladásra is kínál belőle kolbászt vagy hurkát.

A rendelet szerint, amely a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeit szabályozza, értékesítéskor a kereskedelmi előírásoknak is meg kell felelni, azaz gondoskodni kell a megfelelő higiéniáról, a hús hűtéséről, valamint a nyomon követhetőség lehetőségéről. Utóbbi azt jelenti, hogy meg kell jelölni az állat eredetét is biztosítani kell a trichinella-vizsgálatról készült mintát. Ezek hiányában az élelmiszerlánc-felügyelet megbírságolhat minket – írja a teol.hu.

Kiss Gyula böllér korábban a Díványnak arról beszélt, vidéken egyre ritkábban fordulnak elő családi disznóvágások, mivel a takarmány megdrágult, és a mindennapos elfoglaltságok, valamint az állattartással járó teendők miatt már nem jellemzőek. Ennélfogva az élelmezési célból tartott állatok száma is lecsökkent.

Hisztipénz és disznóvágás miatt elmaradt műtét: rémes sztorik kerültek napvilágra

Volt olyan egészségügyi ellátó, ahol 100 orvos és szakdolgozó helyett csak 50 volt bent. De az ellenőrzések során találkoztak azzal is, hogy papírfecniken 70-nel több ebédrendelést adtak le az intézmények, mint ahány beteg éppen benn feküdt az osztályon.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.