Diákhitel Központ Zrt. működését szabályozó kormányrendeletet a Nagy Márton vezette tárca két bekezdéssel bővítené. 

  • A Diákhitel szervezet az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaságot megbízza a hallgatói és képzési hitelrendszer működtetésével kapcsolatos olyan feladat végzésével, amelyet egyébként maga végezne, ideértve a hallgatói és képzési hitel nevében, javára és kockázatára történő megkötését is.
  • A hallgatói és képzési hitelrendszer működtetése során a Diákhitel Központ Zrt. és az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. közfeladatot lát el, a közöttük létrejövő szerződés vagy szerződések célja közfeladatok teljesítése.

Az indokolás szerint az MFB Csoport kapacitásainak kiaknázásával, a párhuzamosságok megszüntetésével diákhitelezés költséghatékonyabb működtetésére kerül sor, ugyanakkor a GFM szerint a változtatások a diákhitel termékek jelenlegi kondícióit nem érintik.

Ugyanakkor ez még csak a kezdet, a hatásvizsgálati lap szerint ugyanis

a diákhitelezés intézményrendszere két ütemben kerülne átalakításra

annak érdekében, hogy az új struktúra állami szinten költséghatékonyabb módon támogassa a hallgatói és képzési hitelrendszer működését, hozzájárulva a tanulmányaikat végzők költségeinek finanszírozásához.

Valószínűleg ennek a lépésnek köze lehet ahhoz, tovább nő azoknak a magyar diákoknak a száma, akik külföldi egyetemek képzésein tanulnak tovább, 2022-ben 4 százalékos emelkedést tapasztalt az Engame Akadémia, 2023-ban viszont 2,6 százalékos lassulást mértek. Összességében a 2022/2023-as tanévben 16,2 ezer magyar diák tanult valamelyik európai vagy tengerentúli egyetem alap- vagy mesterképzésén, egy évvel korábban 15,9 ezer magyar hallgató tanult külföldön. Magyarországon egyébként összességében 215 ezren tanulnak a felsőoktatásban.

A diákok a magasabb színvonalú képzés és a későbbi jobb karrierlehetőségek miatt választják a külföldi egyetemeket. De az oktatás más módszertana, a modernebb eszközök miatt is döntenek úgy, hogy nem magyar egyetemen szeretnének továbbtanulni - hangsúlyozta nemrég az Economxnak Nádas Rita, az Engame Akadémia oktatási vezetője.

Egyébként az MFB-vel kapcsolatos hír, hogy a magyar pénzintézet és az Európai Beruházási Bank (EIB) az energiahatékonyság növelését és a megújuló energiaforrások alkalmazását célzó, azaz a zöld átállást segítő projektek támogatásáról szóló finanszírozási megállapodást írt alá tegnap Luxemburgban. Az EIB által biztosított, 100 millió euró keretösszeg lehetőséget ad az MFB számára, hogy széles körben nyújtson finanszírozást olyan beruházásokhoz, melyek hozzájárulnak az üvegházhatású kibocsátás, illetve az energiaköltség csökkentéséhez, így a versenyképesség és a fenntarthatóság megerősítéséhez.