A december 24-i boltbezárás egy kitűnő lehetőség lenne a boltok számára arra, hogy megmutassák, nekik a saját munkavállalóik az elsők - nyilatkozta a Pénzcentrumnak Bubenkó Csaba, az egyenlő.hu szakszervezet elnöke, aki hozzátette szerinte nem jó irány, ha a boltok azzal számolgatnak, mekkora versenyelőny lenne nekik, hogyha például a Lidl zárva tart, ők viszont nyitva. Bubenkó szerint napjainkban rendkívüli módon felértékelődik a béren kívüli juttatások szerepe, a 24-i boltzár pedig jó üzenet a munkavállók felé.

A szakszervezet vezetője még az általános vasárnapi boltzárról sem mondott le.

A szakszervezeti vezető szerint semmilyen bérpótlék nem pótolhatja a családdal töltött időt. Szerinte ez nem pénzkérdés, azt is gondolja, hogy amelyik vállalatot ez földhöz vágná gazdaságilag, annak a miértjein el kellene gondolkodni.

Bubenkó beszélt arról is, hogy van azért különbség egy kiskereskedelmi kezdeményezés és egy egész országra kiterjedő szabadnap bevezetése között. Utóbbi tényleg lehetne kihatással a gazdaságra (akár negatív értelemben), előbbi viszont nem valószínű.

Egy december 24-i zárvatartás egyáltalán nem biztos, hogy negatív hatásokkal járna. Sőt, egy előtte levő napi hosszított nyitvatartás rekordforgalommal is járhat.

 

Bubenkó Csaba kiemelte azt is, súlyos munkaerőhiány van a szakmában, ezért szerinte a cégeknek hosszútávon semmiképp sem kifizetődő stratégia, ha a munkavállóik ellen dolgoznak. Elmondta azt is, véleménye szerint nem a vasárnapi pótléknak kellene, hogy örüljenek a dolgozók, hanem a rendes fizetéseknek.

Az emberek többsége a december 24-i boltzár mellett van.

A Pénzcentrumon készített egy gyorsfelmérést, sok ezer ember szavazatából egyértelműen az látszik, hogy az általuk kérdezett emberek 84,45 százaléka úgy vélekedik, ezen a napon mindenkinek járna a pihenés. A válaszadók 15,55 százaléka mondta azt, hogy sok családnak kellene még ez a nap az ünnepi bevásárláshoz.

November 10-én jelentette be elsőként a Lidl, hogy december 24-én minden boltjuk zárva fog tartani,  mind a 8500 munkavállalónk számára szabadnapot biztosítanak, de vásárlóink érdekében december 23-án meghosszabbított nyitvatartással készülnek.

A bejelentés óta, a nagyobb láncok közül a Rossmann, a Penny és már a Mountex is úgy döntött összes boltjuk zárva lesz december 24-én.

A munkaidő csökkenésének korába léptünk: Magyarország is beállhat a sorba

Az Eurostat szerint mi magyarok teljesítjük a hatodik legtöbb munkaórát hetente uniós összehasonlításban. Ehhez képest hogyan alakul az átlagos munkaidő Európában? Mely országokban a legrövidebb, illetve a leghosszabb a munkahét? Hogy állunk a négy napos munkahét bevezetésével a kontinensen? Ám a legfontosabb kérdés jelenleg, hogy mi lesz a munkaidő jövője, mert az biztos, hogy épp hatalmas átalakulás kellős közepén járunk. Itthon is. Bővebben >>>