Nem sokkal azután, hogy 2023 áprilisában Szijjártó Péter külügyminiszterrel az oldalán letette a cég debreceni akkumulátoripari beruházásának alapkövét, a szöuli hatóságok letartóztatták Lee Dongchét – írja a 24.hu. A dél-koreai EcoPro tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója bennfentes tőzsdei kereskedés miatt került 2 évre börtönbe.

Az eset a vállalatnak nem sokat ártott, sőt, a cég részvényeinek ára a hírre az egekbe szökött. Ebben az az érdekes, hogy a börtönbe került vezető 39 helyet javított statisztikáján, s így az ország 10 leggazdagabb embere között landolt.

A portál azt írja, hogy Lee Dongche még 1998-ban vágott bele az akkumulátoripari bizniszbe. A váltás az elektronika és az autóipar fejlődésének köszönhetően jól sikerült, az EcoPro két évtized alatt Dél-Korea legnagyobb katódgyártó cégcsoportja lett.

A debreceni gyár lesz a vállalat első Dél-Koreán kívüli üzeme, ahol az európai piac számára évi 108 ezer tonna katódanyag előállítását tervezik, ami 1,3 millió elektromos autó akkumulátorának gyártásához elegendő mennyiség.

A koreai sajtó arról számolt be korábban, hogy

Lee Dongche a nagyobb szerződéskötések idején bennfentes információk birtokában kereskedett a részvényekkel.

Az ügyben tavaly májusban született másodfokú ítélet, majd augusztusban a szöuli legfelsőbb bíróság is helyben hagyta a kiszabott börtönbüntetést. Kiegészítő büntetésként 2,2 milliárd won, azaz mintegy 500 millió forint megfizetésére kötelezték a cégvezetőt.