Fontos változtatással, számos kedvező részlettel és esetenként új, az eddigieknél szigorúbb feltételekkel jön a csok plusz – a Credipass szakértői ezúttal végig vették azokat a pontokat, amelyek új elemként, plusz információként kerültek be a rendelettervezetbe, és kiemelt jelentőséggel bírhatnak a magyar családok számára.

A lakáscélú támogatásnál a hitel kamata legfeljebb 3 százalék lesz, de akár ennél kedvezőbb feltételekkel is biztosíthatják ezt a pénzintézetek.

Az ingatlanok előírásai terén nem terveznek jelentős változásokat az eddigiekhez, sőt az első lakásvásárlás kérdéskörét lazábban kezelné a rendszer

– mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

A kölcsönhöz kapcsolódó változások közül három pontot emeltek ki a Credipass szakértői:

  • a türelmi időhöz kapcsolódóan kiderült, hogy nem választható opcióként szerepel a tervezetben: tehát az első 12 hónapban mindenképpen csak kamatfizetés történhet. Ennek következtében a jövedelem terhelhetőségnél a második évtől aktuális, vagyis már a tőkét is tartalmazó havi részlettel szükséges számolni, így, ha a maximális futamidőt vesszük, olyan, mintha 24 évre venné fel a kölcsönt az igénylő.
  • a tervezet korlátozza a bankok által felszámítható költségeket is: e szerint legfeljebb a kölcsönösszeg 0,75 százalékának megfelelő, de maximum 300 ezer Ft folyósítási díj számítható fel és maximum 1 százalék előtörlesztési díj alkalmazható. A jogszabálytervezet a kedvezményes kamatot nem fix, hanem 3 százalékos kamatszinten maximalizálja.
  • a büntetőkamatok is változnak: amennyiben az elvárt határidőn belül a pár nem, vagy csak részben teljesíti a gyermekvállalást, úgy a határidő lejárta után megszűnik a kamattámogatás, ezen felül a büntetés összegét 120 napon belül vissza kell fizetniük.

A csok plusz esetében a házaspár hölgy tagja maximum 41 éves korig veheti igénybe a támogatást.

Átmeneti szabályozásként azonban még 2 évig (2025. év végéig) a 41 év feletti hölgytaggal rendelkező házaspárok is igényelhetik a támogatást, ha igazolják a legalább 12 hetes terhességet, vagy bemutatják a 2024. január 1. és 2025. december 31. között létrejött örökbefogadásra vonatkozó gyámhatósági határozatot.

Fontos változás azonban, hogy használt és új ingatlan vásárlása esetén egyaránt az igénylés feltétele lesz a 2 éves folyamatos TB jogviszony megléte, maximum 30 nap megszakítással, továbbá új elem a szabályozásban az is, hogy a hiányosan benyújtott kérelmek esetén, hiánypótlásra van lehetősége az igénylőknek, amelyre a felhívást követően maximum 10 munkanap áll majd rendelkezésre. Ez jelentős könnyítés lehet sok család, házaspár számára. 

A tartozáselengedéshez is vannak jó hírek.

A még meg nem született, de legalább 12 hetes magzat már vállalt gyermeknek számít, így tehát beleszámít a tartozáselengedésbe is. A futamidő alatt születendő és örökbefogadott gyermekek után jelentős tartozáselengedésre van lehetőség. A második baba érkezésétől minden további gyermek után 10-10 millió forinttal csökken a tartozás, azonban az igénylés előtt született gyermekeket itt nem lehet figyelembe venni.

Az ingatlanhoz kapcsolódóan fontos információ, hogy a támogatás igénybevételéhez a szóban forgó ingatlan vételára vagy bekerülési költsége – vásárlással egybekötött bővítés esetén a vételár és a bekerülési költség együttesen – nem haladhatja meg első közös lakásszerzők esetén a 80 millió forintot, vagy egyéb esetben a 150 millió forintot.

Pontosította a rendelettervezet az első lakás fogalmát is.

Elsőő lakásszerző lehet az a házaspár, akik a kölcsönkérelem benyújtásakor, vagy azt megelőzően Magyarország területén nem rendelkeztek ugyanabban a lakásban tulajdonjoggal. Ezt az jelenti, hogy akkor is igényelhetik a kedvezményes kölcsönt, ha külön-külön rendelkeztek már korábban ingatlannal. Az továbbra is kikötés, hogy az ingatlan hitelintézet által megállapított forgalmi értéke legfeljebb 20 százalékkal térhet el a vételártól. Ha nem minősül első lakásnak az ingatlan, akkor a meglévő közös ingatlan vagy ingatlanok forgalmi értékét meg kell haladnia a CSOK Plusz segítségével vásárolt közös lakás vételárának.

Az alapterület vizsgálatánál a gyermekek számát is figyelembe kell venni.

A rendelet szerint a meglévő és vállalt gyermek is számít. A lakás esetében a minimális elvárás:

  • egy gyermeknél 40 négyzetméter,
  • két gyermek esetén 50 négyzetméter,
  • három vagy több gyermek esetén pedig 60 négyzetméter.

Egylakásos lakóingatlan, lakóház esetében ennek az alapterületnek:

  • egy gyermeknél a 70 négyzetméternek,
  • két gyermek esetén 80 négyzetméternek,
  • három vagy több gyermek esetén pedig 90 négyzetméternek kell lennie – függetlenül attól, hogy új vagy használt.

Ez fontos változás, hiszen eddig a használt egy lakásos lakóingatlan esetén is elegendő volt a 40-60 négyzetméteres feltételnek való megfelelés, ez pedig tovább szűkítheti az igénylői kört.

Családi pótlék: már a duplázása is édeskevés lenne

Másfél évtizede nem változik érdemben a családi pótlék összege. Az infláció a bérek és az egyéb állami, szociális juttatások mellett azonban ezt a családtámogatási formát is maga alá gyűrte. Különösen az utóbbi időben. Az Economx megbízásából készült kutatás most kiderítette, hogy a magyar lakosság mekkora családi pótlék emelést tartana indokoltnak. Bővebben >>>