Európa egyik legnagyobb fegyvergyártója felajánlotta, hogy segít Ukrajnának növelni a nehéz lőszerek gyártását, miközben az ország az orosz invázió visszaveréséért küzd a csökkenő nyugati segélyek közepette. A Czechoslovak Group AS több százmillió eurót szeretne befektetni Ukrajnába.

A CSG tárgyalásokat folytat az Ukroboronprom állami fegyvergyártó csoporttal egy lehetséges közös vállalkozásról, és megfelelő telephelyeket keres tüzérségi és harckocsi lövedékek, valamint nehézgépek gyártására – mondta szerdán Prágában Michal Strnad milliárdos tulajdonos és vezérigazgató a Bloomberg híradása szerint.

Mivel Ukrajna kifogyott a készletekből, az amerikai segélyek megszavazása pedig elakadt a kongresszusban, az európai országok saját készleteikkel, valamint a kontinensen kívülről származó beszerzésekkel próbálják pótolni a hiányt. Strnad szerint csak a CSG több mint tízszeresére növelte a nagy kaliberű lőszerek gyártását szlovákiai, spanyolországi és szerbiai üzemeiben Oroszország 2022-es teljes körű inváziója óta.

Nem könnyű ilyen gyors növekedést menedzselni. Ha megállapodtunk, akkor átadnánk a technológiánkat Ukrajnának. Így felhasználhatnánk a képességeiket és az embereiket a tüzérségi és harckocsilőszerek gyártásának felfuttatására

– mondta a 31 éves férfi, akinek a Forbes szerint 2 milliárd dollár a nettó vagyona. 

Nagyon fut Strnad cégének a szekere

A lőszerek mellett a CSG gyárt Tatra katonai és polgári teherautókat, páncélozott járműveket és kerekes önjáró ágyúkat, valamint modernizálja a szovjet korabeli T72-es harckocsikat az ukrán hadsereg számára. A növekvő globális kereslet kielégítésére új gyártócsarnokokat épít Csehországban, és várhatóan a jövő hónapban befejezi az amerikai Vista Outdoor kisméretű lőszerekkel foglalkozó üzletágának 1,9 milliárd dolláros felvásárlását.

A CSG eddig elsősorban a helyi bankoktól felvett hitelekre támaszkodott, de a Vista-ügylet után a Michal Strnad szerint az összes adósságát szindikált hitelek, valamint euróban és dollárban kibocsátott nemzetközi kötvények kombinációjával kívánja refinanszírozni.