A cseh statisztikai hivatal előzetes adatai szerint a bruttó hazai össztermék aránya 0,3 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, holott az előrejelzések növekedést prognosztizáltak – írja a Bloomberg.

Az egy évvel korábbi állapothoz képest 0,6 százalékkal lett kisebb a cseh gazdaság. Csehország évi közel 300 milliárdos GDP-jének a visszaesése mögött az áll, hogy a stagnáló belföldi fogyasztás nem tudta kiegyenlíteni a növekvő külföldi követeléseket. Az észak-nyugati szomszédunk nehezen lábal ki a recesszióból, miközben az elmúlt három évtized legmagasabb inflációs rátájával kénytelen szembenézni, aminek a megfékezésére a cseh jegybank megpróbálta korlátozni a hitelfelvételt és visszavetni a háztartások kiadásait.

A statisztikai hivatal adataival szemben a Cseh Nemzeti Bank (CNB) előrejelzése 0,7 százalékos növekedést jelzett. Jan Kubicek, a jegybank igazgatótanácsának a tagja múlt héten megjegyezte, hogy az október utolsó napjaiban nyilvánosságra kerülő adatok valószínűleg romlást fognak mutatni, aminek az okát szerinte a legnagyobb kereskedelmi partner, Németország gazdasági gyengeségében érdemes keresni.

Jan Kubicek úgy véli, hogy a költségvetési megszorítások több, mint 1 százalékponttal mérsékelhetik a jövő évi fogyasztást. Csütörtökön találkoznak a CNB vezetői annak eldöntésére, hogy megkezdjék-e az alapkamat csökkentését, amit 2022 óta stabilan 7 százalékon tart a jegybank. A pénzpiacok novemberre és decemberre is kamatcsökkenésre számítanak, ám a jegybank munkatársai megjegyezték, hogy egyelőre további adatokra várnak, hogy lássák: miként tartható a 2 százalékos inflációs cél.

 

 

 

Orbán Putyinozik, Kaczynski padlózott, Fico fenyegetőzik - van még értelme a V4-nek?

A lengyel ellenzék győzelme újrahangolja a politikai berendezkedés a térségben: Lengyelország a „tekintélyelvű utat követni kívánó” Magyarországgal és Szlovákiával szemben erős szövetségre léphet Csehországgal. Bővebben --->