Brüsszel nem hosszabbítja meg a szeptember 15-én éjfélkor lejáró uniós szintű importkorlátozást az ukrán búzára, kukoricára, napraforgóra és repcére. Kijev vállalta, hogy a korlátozás feloldását követően olyan intézkedéseket vezet be, amely megakadályozza, hogy a kelet-európai országokat ismét elárasszák az ukrán mezőgazdasági alapanyagok és élelmiszerek – ismertette döntését pénteken az Európai Bizottság.

A testület közleményében felidézte, hogy a május 2-án bevezetett korlátozások hatását megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy eredményes volt a lépés, az ideiglenes intézkedésnek köszönhetően az Ukrajnával határos öt tagállamban megszűntek a piaci torzulások.

Az Európai Bizottság az eredmények alapján ezekről döntött:

  • A szeptember 15-én éjfélig érvényben lévő tilalmat nem hosszabbítja meg az Európai Unió.
  • Ukrajna vállalta, hogy harminc napon belül olyan intézkedéseket vezet be, amelyekkel elkerülhető az ismételt gabonadömping. Ilyen például az exportengedélyezési rendszer.
  • Kijevnek szeptember 16-tól az átmeneti időszakra olyan intézkedéseket kell bevezetnie, amely hatékonyan megakadályozza az érintett tagállamok piacainak újbóli torzulását.
  • Ukrajnának legkésőbb szeptember 18-áig cselekvési tervet kell előterjesztenie az érintett országok és az Európai Bizottság felé.
  • Brüsszel vállalta, mindaddig nem vezet be korlátozó lépéseket, amíg Kijev lépései érvényben vannak és azok valóban hatékonyak.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió műsorában kiemelte,

ha Brüsszel nem lép, akkor Magyarország – összefogva Romániával, Lengyelországgal és Szlovákiával – nemzeti hatáskörben meghosszabbítja az ukrán gabona pénteken éjfélkor lejáró behozatali tilalmát.

A kormányfő hangsúlyozta: „egyelőre a brüsszeli bürokraták nem akarják ezt meghosszabbítani, és ha ma éjfélig ők nem hosszabbítják meg, akkor nemzeti hatáskörben néhány ország összefogva meghosszabbítjuk nemzeti alapon ezt a behozatali tilalmat, amiből egy komoly brüsszeli küzdelem lesz. Minden nap ilyen csatákat kell vívni, mert Brüsszel nem hajlandó a tagállamok és az európai emberek oldalára állni, hanem a gabonaügyben is inkább amerikai érdekeket képvisel.

Orbán Viktor szerint ugyanis az ukrán gabona valójában nem ukrán, hanem már régen valószínűleg amerikai tulajdonban lévő területről származó kereskedelmi termék, ez pedig egy újabb dimenzióját nyitja ki az Ukrajnáról szóló vitának, hogy ezen a háborún ki nyer, ki veszít. Az biztos, hogy Amerika nyer, Európa pedig veszít – tette hozzá a miniszterelnök.

Közben Kijev törvényellenesnek és destabilizáló hatásúnak minősítette az Európai Unió bármely olyan döntését, amely meghosszabbítja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó korlátozásokat – közölte az ukrán külügyminisztérium.

Meggyőződésünk, hogy bármely összeurópai, vagy nemzeti döntés, amely tovább korlátozza az ukrán mezőgazdasági exportot, nemcsak hogy nélkülözni fog minden alapot és törvényellenes lesz, de ártani fog Ukrajna, az uniós tagállamok és összességében az EU általános gazdasági érdekeinek, valamint destabilizáló hatással lesz a globális élelmiszerpiacra is

– idézte a közleményt a távirati iroda.

Ukrajna szerint a korlátozások feloldásával véget lehet vetni az EU-Ukrajna társulási szerződés rendelkezései, valamint az egységes európai piac elvei és szabályai megsértésének.

 

Beáldozhatja legfőbb szövetségesét Ukrajna

Egyre nagyobb feszültséget okoz a kelet-európai uniós országok és Ukrajna között, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó, szeptember közepén lejáró importtilalmat piacvédelmi okokból meghosszabbítaná az érintett öt ország. Kijev válaszul világossá tette, az EU és az érintett országok nemzetközi jogot sértenek akkor, ha fenntartják a kereskedelmi korlátozásokat. Kijev ebben az esetben a Kereskedelmi Világszervezetnél tenne panaszt szövetségesei ellen. Bővebben >>>