Kötelezettségszegési eljárás és több uniós programnál a folyósítások befagyasztása fenyeget az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény körül formálódó új Budapest-Brüsszel konfliktusban.

A Portfolio szerint az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága (DG Regio) március utolsó napjaiban nagyon szigorú hangvételű levelet küldött, amelyben mindössze egy hónapos válaszadási határidőt adva fogalmazott meg aggályokat a tavaly november óta hatályos jogszabály miatt.

A szerkesztőséghez eljutott levélben a DG Regio kifogásolja, hogy a kormány az új jogszabállyal számos jogon mentességet ad egyes projekteknek, ráadásul ezt átláthatatlan módon teszi. Sok esetben indokolatlannak tartják, hogy az ingatlan tulajdonosi jogköröket is átírta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).

A bizottsági álláspont szerint a magyar szabályozás több ponton sértheti a közbeszerzésekre vonatkozó, az összeférhetetlenségi, és az EU-források felhasználásáról szóló előírásokat.

A DG Regio a problémák tisztázására és részletes válaszadásra szólította fel a magyar kormányt, a levél keltezése alapján a határidő április végén jár majd le.

Ha nem sikerül eloszlatni a brüsszeli kétségeket, kötelezettségszegési eljárást indulhat a kormánnyal szemben, és az sem kizárt, hogy felfüggesztik egyes uniós programok folyósítását.

A Portfolio az uniós értesüléseivel az ÉKM-hez fordult, ahol azt állították, hogy nem ismerik a levelet.

A szintén a címzettek között szereplő Közigazgatási és Területfejlesztési tárca pedig annyit írt a portál megkeresésére, hogy az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozik.