Több száz rab szökött meg a haiti nemzeti büntetés-végrehajtási intézetből a fővárosban, Port-au-Prince-ben, miután szombaton harcok törtek ki – közölte egy rendvédelmi forrás.

Az X-en közzétett bejegyzésében Haiti egyik rendőrségi szakszervezete arra kérte a fővárosban minden olyan tisztet, akinek van hozzáférése autóhoz és fegyverhez, hogy segítsen a büntetés-végrehajtási intézet ellenőrzésének fenntartásáért küzdő rendőröknek, és arra figyelmeztetett, hogy ha a támadók sikerrel járnak, "végünk van". Senkit sem fognak megkímélni a fővárosban, mert mostantól 3000 extra bandita lesz hatékony".

Port-au-Prince-ben több biztonsági forrás is azt mondta a CNN-nek, hogy a legutóbbi erőszakhullám, amely csütörtökön kezdődött és rendőrőrsöket, a nemzetközi repülőteret és a nemzeti büntetés-végrehajtási intézetet vette célba, példátlan az elmúlt években.

Barbecue kérése

Pénteken Jimmy Cherizier, a Barbecue néven is ismert haiti bandavezér kijelentette, hogy folytatja erőfeszítéseit Ariel Henry miniszterelnök megbuktatására.

„Arra kérjük a haiti nemzeti rendőrséget és a hadsereget, hogy vállalják a felelősséget és tartóztassák le Ariel Henryt. Ismétlem, a lakosság nem az ellenségünk, a fegyveres csoportok nem az ellenségük. Önök tartóztassák le Ariel Henryt az ország felszabadításáért” – mondta Cherizier, majd hozzátette:

Ezekkel a fegyverekkel felszabadítjuk az országot, és ezek a fegyverek megváltoztatják az országot.

Cherizier egy volt rendőrtiszt, aki egy bandákból álló szövetség vezetője Haitin, akit az ENSZ és az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma is szankciókkal sújtott.

Ariel Henry haiti miniszterelnök egy korábbi megállapodás értelmében vállalta, hogy február 7-ig választásokat tart és átadja a hatalmat, amit nem tett meg. Karibi országok vezetői szerdán közölték, hogy Henry beleegyezett abba, hogy legkésőbb 2025. augusztus 31-ig általános választásokat tartanak.

A legutóbbi, csütörtökön kirobbant harcokra akkor került sor, amikor Henry Kenyába látogatott, hogy William Ruto kenyai elnökkel véglegesítse a Haitire várhatóan telepítendő többnemzetiségű biztonsági támogató misszió részleteit.

Biztonsági riasztás

A CNN-nek nyilatkozva egy haiti rendvédelmi forrás azt mondta, hogy csütörtök óta bandák támadtak meg több rendőrőrsöt városszerte, legalább négy embert megöltek, és néhány őrsöt felgyújtottak.

Eközben a repülőtér közelében csütörtökön lövöldözés miatt a légitársaságok kénytelenek voltak felfüggeszteni a járatokat.

Az Egyesült Államok haiti nagykövetsége pénteken biztonsági riasztást adott ki, amelyben lövöldözésre és a belföldi és nemzetközi terminálok, valamint a környező területek, köztük egy szálloda és az igazságügyi rendőrség központi igazgatósága közelében a forgalom zavaraira figyelmeztetett.

Haitit az elmúlt években zavargások és bandák által elkövetett erőszakhullám sújtotta.

Háborúzó bandák ellenőrzik Port-au-Prince nagy részét, elzárva az ország többi részébe vezető létfontosságú ellátási vonalakat. A bandatagok a nagyvárosi lakosságot is terrorizálják, több mint 300 ezer embert kényszerítve arra, hogy a válogatás nélküli gyilkosságok, emberrablások, gyújtogatások és nemi erőszak hullámai közepette elhagyja otthonát.

Csak januárban mintegy 1100 embert öltek meg, sebesítettek meg vagy raboltak el, amit az ENSZ az elmúlt két év legerőszakosabb hónapjának nevezett.