Mi is pontosan a szervízdíj? És mi értelme a borravalónak, ha azt kötelező megfizetni? a Piac&Profit nevű portál az Eventrend Group szakembereit, valamint Szabó Csabát, a New York Kávéház üzemeltetéséért felelős cég szakmai igazgatóját kérdezte erről.

Szervízdíj nélkül nincs vendéglátás

szervízdíj a felszolgált ételek és italok kiszolgálását jelenti, ha a vendéglátóhely ezt alkalmazza. Ennek megfizetése rögzített tétel, minden vendégnek meg kell fizetnie, és lényegében ez jelenti a cég bevételét: az eladási ár részét képezi, azonban kizárólag csak bérezésre fordítják, a többi bevételi forrásnak azonban kedvezőbben adózik: az áfa levonása után csak a 18,5 százalékos TB járulékot kell megfizetni. Mivel fizetéskor a szervízdíjat ki kell osztani a dolgozók között, ezért kedvezményesebben adózik.

A tétel elszámolását nagyon szigorúan ellenőrzik.

A szervízdíj tehát a gyakorlatban a következő módon nézhet ki:

  • Egy 1000 forintos palacsintánál 900 forint jelenti a termék árát, 100 forint a szervízdíjat.
  • A számlán és a céges elszámolásban is külön jelenik meg a két tétel.
  • Erre szükség is van, hogy a dolgozók azt veszteség nélkül megkaphassák.

A cég a levont és befizetett áfa után a nettó bevételt osztja szét a dolgozói között, a TB-t az ő nevükben fizeti ki lényegében, akik így a járulékkal csökkentett nettó összeget kapják a számlájukra. A levont TB viszont a dolgozó alapnyugdíját növeli.

Ez azért fontos, mert a szervízdíj 81,5 százalékát veszik figyelembe a nyugdíjalap számításakor és a munkahelyi baleset esetén a táppénzbe is beleszámít.

Az állam azért találta ki a könnyített adójú szervízdíjat, mert a vendéglátásban nagyon magas a munkaerőigény, ami mellett egy munkavállaló bevétele annyira kevés, hogy rendes adóterhek mellett nagyon nehéz kigazdálkodni. Ezen felül a bérek fehérítése is szempont lehetett a jogszabály létrejöttekor.

A borravalóhoz jogilag nincs köze a cégnek

borravaló az az összeg, amivel vendégként az elégedettségünket fejezhetjük ki. Adni azonban sosem kötelező és arra sincs írott szabály, hogy mennyit adjunk.

A lap szerint azonban a fizetett végösszeg 10 százalékát illik odaadni, és lehetőség szerint készpénzben, mivel csak ebben a formában tartozik a „vendégtől közvetlenül kapott kis értékű ajándék” kategóriába.

A hitelkártyás borravalóval az összeg munkabér jellegű jövedelemmé alakul, amit csak az összes munkabért terhelő adó megfizetése után oszthat ki a cég, vagyis közel a fele után adózni kell.

A készpénzben kapott borravaló nem a cég bevétele lesz, a dolgozó bevallhatja az adóbevallásában, de nyugdíjjárulékot is fizethet utána. Ahol a dolgozók közös kasszába gyűjtik a borravalót, ott általában pontrendszer és megegyezés szerint osztják szét a pénzt egymás közt.

Nem csak a hálánkat fejezzük ki vele

A felszolgálóknak a borravaló többet jelent, mint az elégedettségünk kifejezését. A magyar vendégekre ugyanis jellemző, hogy a szervízdíjjal letudottnak érzik mindezt – egy pincérnek azonban ez a megélhetését jelenti.