Orbán Viktor egykori jobbkeze, Matolcsy György jegybankelnök mostanra éles konfrontációba keveredett a kormánnyal, amely vita a nyilvános szidalmazás és a kamatcsökkentés, a jegybanki függetlenség és a hitelesség körforgásába torkollott.

A két fél közötti bizalmatlanság olyan erős, hogy a vitát ismerő, neve elhallgatását kérő személyek szerint minden érdemi kommunikáció megszakadt közöttük.

Az eszkalálódó vita a budapesti gazdaságpolitikai körökben tapasztalható diszfunkció új szintjét tárja fel, ami elbizonytalanította a befektetőket, és a forintot az elmúlt egy év leggyengébb szintjére taszította az euróval szemben.

A központi bank hitelességének csorbulása jelenleg elfogadható ár lehet Orbán céljainak eléréséhez. A hitelesség ilyen mértékű gyengülése azonban évekre destabilizálja a valutát

– mondta Malin Rosengren, a Bluebay Asset Management portfóliómenedzsere a Bloombergnek, amely beszámolt a fejleményekről.

A nemzetközi gazdasági portál felidézte, hogy a viszály azután robbant ki, amikor a kormány nyilvánosságra hozta a központi bank feletti felügyelet fokozására vonatkozó terveit, állítólag azért, hogy az általa lazának tartott pénzügyi gazdálkodásra összpontosítson, különösen az alapítványok vitatott hálózatához kapcsolódóan. Matolcsy ezt „jelentős támadásnak” nevezte a monetáris politikai intézmény ellen.

Matolcsy György szerint méltatlan, ahogy Nagy Márton viselkedik

Sor került a BÉT tőzsdei legek díjátadójára, melyen az MNB elnöke, a tőzsde elnöke és vezérigazgatója egyaránt felszólalt.

A kormány célja részben az, hogy megpróbálja megoldani az alapítványokkal kapcsolatos jogi kérdéseket, amelyek a kezdetektől fogva bosszantottak egyeseket az intézményen belül. A központi bank a múltban ígéretet tett arra, hogy bezárja ezeket a szervezeteket, de azóta sem tartotta be a szavát – írta meg a Bloomberg, egyben hozzátéve, hogy a vita okozta zavarok megviselik a forintot, ami tovább rontja az egyik legrosszabbul teljesítő feltörekvő piaci deviza idei teljesítményét.

Ez arra késztette Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy a Bloombergnek adott interjújában jelezze, hogy a kormány még átgondolhatja a vitatott jogszabályt, a tervek szerint a jövő héten.

Befektetői jelzés

A kormány döntése során nemcsak azt fogja értékelni, hogy „megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, hanem azt is, hogy milyen gazdasági és üzleti környezetben születik a döntés” – mondta Varga a szerdai budapesti interjúban.

A forint erősödött az euróval szemben Varga nyilatkozata után.

A Bloomberg érdeklődésére Enzo Puntillo, a Zuercher Kantonalbank feltörekvő piaci adósságokért felelős vezetője is megszólalt, aki a legutóbbi enyhítési ciklus előtt, 2022-ben vásárolt kelet-európai kötvényeket.

Egy központi bank függetlensége elleni támadás mindig aggasztó. Sok gazdasági rosszullét kezdődik így

– fogalmazott a pénzügyi szakember.

A gazdasági portál felidézi, hogy Magyarország 180 milliárd dolláros gazdasága az egyik legkeményebb, pánik utáni landolását élte át, ami az Európai Unió tagállamát hosszabb recesszióba taszította, majdnem válságot váltott ki a valutában és az egyik legmagasabb inflációs rátát a régióban. Az ipari termelés, Magyarország exportjának motorja, továbbra is akadozik, a fogyasztás pedig nem lendítette fel a gazdaságot.

A patthelyzet középpontjában részben az áll, hogy milyen politikai korrekciós intézkedések állnak rendelkezésre, beleértve Matolcsy felhívását a nagyobb költségvetési visszafogottságra és az Orbán-kabinet által szorgalmazott ösztönző programokat, beleértve a támogatott vállalati hiteleket és a jelzálog- és vállalati hitelek felső határát.

Ezek a programokat, – amelyeknek Nagy Márton gazdasági miniszter, Matolcsy korábbi helyettese az ötletgazdája – a központi bankban úgy tekintik, hogy aláássák a politikai célokat és megzavarják a monetáris transzmissziót. 

Csak sikerült végleg elintézni a forintot

A magyar kormány és az MB közötti verbális adok-kapok következtében sikerült éves mélypontja közelébe gyengülni a forintnak az euróval szemben. A lengyel zlotyval szemben viszont nem éves, hanem történelmi mélységben az árfolyam.

A kormány viszont azzal vádolja a jegybankot, hogy késlekedik a kamatcsökkentésekkel, amelyek nem tartanak lépést a lassuló inflációval. Ez vezetett az EU legmagasabb reálkamatszintjéhez. Orbán Viktor köre szerint ez a tény bizonyítja, hogy a kamatmeghatározók nincsenek kapcsolatban a valós gazdasági problémákkal.

Matolcsy-mandátum

Februárban az MNB egy teljes százalékpontra növelte a kamatcsökkentések mértékét, és négy egymást követő havi 75 bázispontos mérséklést követően 9 százalékra emelte az alapkamatot – ez még mindig a legmagasabb referencia –kamatláb az EU-ban. 

Két, a helyzetet jól ismerő személy szerint a vita valószínűleg nem vezet Matolcsy eltávolításához egy évvel a mandátumának lejárta előtt. Szerintük valószínűbb, hogy a kormány addig kivárja az időt, és Varga Mihály pénzügyminisztert tekintik az utódjelöltnek.

Míg Matolcsy még mindig találkozik időnként Vargával, hogy a gazdaságról beszéljenek, ugyanez nem mondható el Nagyról. 

Múlt héten Matolcsy György inkompetens menedzsernek nevezte Nagy Mártont, és azt mondta, hogy a fogyasztás fellendítését célzó politikája „kudarcra van ítélve”. Nagy azt mondta, örül, hogy Matolcsy már nem a főnöke

 – fogalmazott a Bloomberg.

Bod Péter Ákos: a pénztárcánkkal játszik Matolcsy György és Nagy Márton

A volt jegybankelnök szerint a magyarok a saját zsebükön érezhetik a jegybank elnöke és a nemzetgazdasági miniszter vitájának hatásait. A közgazdász szerint a személyeskedő üzengetések is hozzájárultak a forint gyengüléséhez, az árfolyam megközelítette a 400 forintot.