Mielőtt a vásárlási láz elkapna bennünket érdemes higgadtan végig gondolni az anyagi lehetőségeinket és persze azt, hogy biztosan szükségünk van-e az adott termék/ekre. A money.hu szakértői járták körül a kérdést.

Hitel

A vásárlási ajánlatokhoz sokszor csábító kölcsönök, áruhitelek is kapcsolódnak. Az áruhitel mellett a személyi kölcsön egy olyan gyorsan és egyszerűen igényelhető hiteltípus, aminek köszönhetően pozitív hitelbírálat esetén akár néhány órán belül az igénylő számláján lehet a pénzösszeg.

A legalapvetőbb különbség azonban a személyi kölcsön és az áruhitel között az, hogy míg előbbi egy bármire szabadon felhasználható pénzösszeget jelent, az áruhitellel viszont egy adott áruházban vagy webáruházban veheted meg azt a terméket, amelyet kinéztél magadnak. További lényeges különbség, hogy az áruhitelnél általában nem választhatod meg, hogy melyik pénzintézetnél szeretnéd igényelni. (…) Ezzel ellentétben személyi kölcsön esetében szabadon választhatsz a bankok közül, és össze is hasonlíthatod egymással az ajánlatokat

 – hívta fel a figyelmet Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Az áruhitelek maximális futamideje rövidebb, ez pedig magasabb törlesztéssel járhat. Ráadásul míg a személyi kölcsönöknél a THM értéke maximum 24 százalékponttal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot, addig az áruhiteleknél legfeljebb 39 százalékponttal lehet magasabb a teljes hiteldíj mutató.

Összességében biztosabbra lehet menni egy jól megválasztott, azaz a legjobb feltételekkel elérhető személyi kölcsönnel. A személyi kölcsönök kiválasztásánál jókora eltérések lehetnek közöttük. November elején egy átlagos összegű, 2 millió forintos, 7 éves futamidejű hitel esetében a legjobbakat 37 ezer forintos törlesztőrészlettel kínálják a bankok. Miközben a drágább verzióknál 44-48 ezer forinttal lehet számolni. Ez a futamidő végéig kifizetett teljes összeget tekintve 600-900 ezer forintos különbséget jelent.

Ajánlások, nem csak Black Fiday-kezdőknek:

Gyanús linkekre tilos kattintani – a bűnözők akár egy kémszoftvert is küldhetnek a felhasználó számítógépére vagy elvezetik egy további weboldalra, amely ráveszi a gyanútlan vásárlót személyes adatai, köztük bankszámla adatok megadására.

Ne klikkeljünk egy weboldalra azelőtt, hogy meggyőződtünk volna a megbízhatóságáról. Ha vásárlás közben kapunk egy üzenetet a gyanús linkről, akkor járjunk utána, hogy annak feladója valóban az-e, akinek állítja magát. A legkisebb gyanú esetén telefonon vagy egy ismert e-mail-címen keressük meg a feladót, hogy igazolja vagy cáfolja, hogy tőle jött az üzenet.

Félrevezetések utalásnál – az interneten vásárlók rémálma , amikor azt az üzenetet kapják, hogy az utalásuk nem ment át az eladóhoz, a bűnözők erre játszva általában azt kérik, hogy a vásárló frissítse fel adatait vagy erősítse meg azonosítását. Ezeknek a módszereknek a lényege, hogy kapkodásra késztessék az áldozatot.

Kerüljük a szokatlan weboldalakat – érdemes minden internetes oldal URL-jét kétszer is ellenőrizni, mielőtt bármilyen személyes adatunkat megadjuk az oldalon. Fontos, hogy a böngészősorban ott legyen a kis lakat, ami biztonságos oldalt jelent. Ellenőrizzük az oldal webcímét. A hivatalos és hiteles oldalak általában HTTPS protokollal rendelkeznek, és a címük megbízható és érthető. Legyen rögtön gyanús, ha a cím helyesírási hibákat, furcsa karaktereket vagy kiegészítéseket tartalmaz.

Keressük meg a vállalat vagy szolgáltatás nevét, címét, elérhetőségeit, és győződjünk meg arról, hogy ezek valósak és megtalálhatóak más forrásokon is. Nézzünk utána az oldalról szóló felhasználói véleményeknek és értékeléseknek más független fórumokon vagy platformokon.

A többszintű azonosítás sem véd meg teljesen – magukat egy áruháznak vagy banknak kiadó csalók küldhetnek olyan üzenetet, amelyben megerősítést kérnek. Ezt a csapdát csak úgy lehet elkerülni, ha a felhasználó kizárólag olyan oldalon adja meg igazolókódját, amelyet már ismer, és így megbízik benne.

A GVH tanácsaira is érdemes odafigyelni.

Ezek szerint:

  • győződjünk meg róla, mekkora a megtakarítás mértéke az eredeti árhoz képest,
  • ellenőrizzük a megvásárlandó termék vagy szolgáltatás árát más áruházakban, weboldalakon is,
  • ismerjük meg a kedvezmény pontos feltételeit, a kereskedők általános szerződési feltételeit,
  • ellenőrizzük, hogy a kedvezményes ár valóban kedvezményes-e, beleértve az esetleges járulékos költségeket: szállítási, csomagolási és adminisztrációs különdíjak.

Epekedve várják a Black Fridayt a magyarok, vagyonok mennek majd el

Az idén a magyar felnőttek 45 százaléka tervez vásárolni a Black Friday időszakában és 43 ezer forint lehet az átlagos költés. Most is ruházati cikket terveznek venni a legtöbben, amit a háztartási- és vegyiáruk, valamint a háztartási kis- és nagygépek követnek. Bővebben >>>