Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn politikai áldásukat adták egy váratlan adót illetően, amelyet a befagyasztott orosz banki eszközökből származó nyereségre vetett ki. Ezen a héten az uniós nagykövetek is megvitatják a kérdést.

Ukrajna szövetségesei nagyjából egyetértenek abban, hogy Oroszországnak meg kell fizetnie a háború által okozott károkat. Az EU, a G7 csoport és Ausztrália mintegy 260 milliárd euró (100 ezermilliárd forint) értékű orosz központi banki eszközt fagyasztott be értékpapírok és készpénz formájában, ennek több mint kétharmadát a saját területén belül. Az EU-ban lévő eszközök többsége az Euroclear elszámolóháznál van, ahol tavaly mintegy 3 milliárd eurót kerestek – írja a Bloomberg.

Josep Borrell, az EU külügyi biztosa hétfőn újságíróknak elmondta, hogy a blokk külügyminisztereinek találkozóján előrelépés történt a váratlanul felmerülő adó ügyében, és a tárgyalások folytatódni fognak.

Az országok egy csoportja – köztük Németország – egyértelművé tette, hogy jogi aggályokra hivatkozva ellenzi az orosz vagyon lefoglalását.

Az EU külügyi szolgálata tavaly egy többlépcsős eljárást javasolt, amely kezdetben azonosítaná az érintett eszközöket, és meghatározná azokat az intézkedéseket, amelyeket a pénzeszközöket őrző központi értéktáraknak meg kellene tenniük, mielőtt a következő lépések megtételére sor kerülne. Ezek a lépések felvázolnák, hogy a befagyasztott eszközökből származó nyereségre hogyan vetnek ki adót, és a bevételt hogyan utalják át az EU költségvetésébe, hogy azt Ukrajnára fordítsák. A bevételek átutalása előtt levonásra kerülnének a költségek és a nemzeti adók.

Washington lefoglalná a teljes orosz vagyont

Az Egyesült Államok nemrégiben jelezte, hogy nyitott lenne a vagyon teljes lefoglalására. De még a nyereség megadóztatásának kisebb lépése is lassan haladt az EU-ban, mivel több tagállam és az Európai Központi Bank aggódik amiatt, hogy a lépésnek milyen hatása lehet az euró stabilitására.

Az Ukrajnának nyújtandó segélyekről szóló vita kritikus ponthoz érkezett, és kérdéseket vetnek fel a háború sújtotta ország azonnali szükségletei. A közel 100 milliárd dolláros segélyek folyósítása a washingtoni és brüsszeli politikai folyamatok miatt megrekedt.