Miközben az úgynevezett „overtourism(amikor túl sok turista érkezik egy városba – a szerk.) továbbra is megőrjíti a népszerű európai városokat, Barcelona komoly lépést tett a tengerjáró hajók ellen, korlátozva a kikötőbe való behajózást.

A katalán város lezárta északi kikötői terminálját a tengerjáró forgalom előtt, miután a helyi hatóságokkal megállapodást kötöttek a hajók városon kívüli elszállításáról – írja a CNN.

A tengerjáró hajóknak most a Moll d'Adossat mólónál kell kikötniük, amely a legtávolabb van a városközponttól, korábban viszont a World Trade Center mólóját is használták, amely a városközpontban van, egy háztömbnyire a La Ramblától, Barcelona híres sétányától.

Így most ahelyett, hogy kiszállnának, és néhány perc alatt felsétálhatnának a La Ramblára, az utasoknak legalább 30 perces túrával kell szembenézniük, hogy bejussanak a városba.

Barcelona egyébként Európa legnagyobb tengeri kikötője: 2022-ben több mint 2,3 millió utast fogadtak – a kikötői adatok szerint ez közel 350 százalékos növekedés a 2021-es adatokhoz képest. Ha hozzáadjuk a kompok utasait is, a szám csaknem a négymilliót közelíti. Ezzel szemben a város lakossága a helyi hatóságok 2023-as adatai szerint valamivel több, mint 1,6 millió.