Az MVM Csoport 721 milliárd forint támogatást kapott az első félévben a rezsivédelmi alapból – ez olvasható ki a cég első féléves beszámolójából. Ezen felül a magyar villamos energia társaság 44 milliárd forintot kapott a cseh ársapka kompenzálására. A költségvetés számai frissebbek, itt már az látszik, hogy az év első nyolc hónapjában a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben 1085,1 milliárd forintot fordított a kormány a távhő szolgáltatók, a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás és készletezés kompenzációjára. Ez nagyjából havi 136 milliárd forint kifizetését jelentette, ami minimális növekedés az első félév 128 milliárdos, havi összegéhez képest. Ezekkel az értékekkel számolva még, ha nő is az átlag nagyjából további 550 milliárd forint kifizetésére lesz szükség az utolsó négy hónapjában. Ez az év egészére 1635 milliárd forint felhasználását jelenti, így a 2579 milliárd forintos alapból közel 1000 milliárd forintnyi összeget használhat fel más célokra a kormányzat.

A költségvetésre ráfér a megtakarítás

Augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere 3298,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3330,8 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 125,1 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak pedig 93,0 milliárd forintos hiánya volt. A költségvetésben szinte biztosan kiigazításra lesz szükség, Varga Mihály, pénzügyminiszter a napokban arról beszélt, hogy a gazdaság visszaesése, a vártnál hosszabban tartó recesszió, a később induló növekedés a költségvetési bevételeket is visszaveti.  Ráadásul a költségvetésre extra terhek nehezedtek a pandémia óta, miután annak hatásait a fiskális politikának kellett tompítania. Így tavaly igen magas volt a költségvetési hiány, és idén már szerette volna a kormány, hogy ne haladja meg az érték a 3,9 százalékot. Könnyen lehet azonban, hogy az előirányzatot nem tudják tartani az idei évben. A deficit korrigálásához nagyon jól jönne a rezsivédelmi alap megtakarítása, azonban kockázatok vannak, így ezzel még nem biztos, hogy mernek számolni.

Így néz ki a földgázpiac 2023-ban

Az európai földgáz-ellátásbiztonságával kapcsolatos tavaly tavaszi-nyári félelmek nem valósultak meg 2022-2023 telén, így az árak stabilizálódtak 2023- ban. Az MVM jelentése szerint a 2020-as és előtte tapasztalt árszínvonal ugyan továbbra is távolinak tűnik, de idén június végén a referencia ár megawatt óránként 36,66 euró volt. Az ár azóta ugyan ment egy kicsit feljebb is, de szeptember közepén már ismét a 36,5 eurós ár közelében ingadozott, így egyelőre emiatt nem kell a második félévre sem kell kiugróan magas támogatással számolni. 

Az MVM jelentéséből az is látszik, hogy, hogy a társaság fedezeti ügyletekkel is él, vagyis szinte biztosan leköt mennyiségeket télre a jelenlegi alacsonyabb árakon.

Bizonytalanságok azért vannak, hiszen a gázellátás 2023-ban is szűkös maradhat. Az MVM külön kitér arra, hogy kockázati tényezők lehetnek az EU-ba irányuló orosz vezetékes gázszállítás teljes leállítása, vagy a kínai LNG-import erőteljes növekedése. Ezen felül az időjárás is hozhat meglepetéseket. 

Ugyanakkor a 2022 őszén megnyitott balti gázvezeték, - Norvégiából szállítja a gázt Dánián keresztül Lengyelországba – elindítása fontos lépés volt az orosz gázfüggőség csökkentésében.  Ennek kiemelt szerepe főleg az Északi-Áramlat vezetéket ért szeptemberi robbanás következtében nőtt meg. Magyarország szempontjából pedig különösen fontos a horvátországi Krk sziget LNG terminálja.

Nő Kína gázigénye

Kína földgázkereslete a 2022-eshez képest erősödő gazdasági növekedésnek és a csökkenő gázáraknak köszönhetően az idén 8 százalékkal nőhet, nagyobb mértékben a korábbi előrejezéseknél – jelentette ki Hszie Hszükuang, az állami CNOOC gáz- és olajipari konszern kutatási részlegének munkatársa egy konferencián. Elmondása szerint Kína az idén 396,4 milliárd köbméter gázt használ majd fel.

Rekordok a naperőművi termelésben

A magyar naperőművi termelés 2023-ban többször is új rekordot állított be hazánkban. Az ipari méretű naperőművek eddigi legnagyobb negyedórás átlagteljesítménye 2023. április 22-én elérte a 2541 megawattot, ami a március 18-án regisztrált 2372 megawattos rekordot döntötte meg. Az MVM-csoport villamosenergia-kereskedelemből származó bevétele 2023 első félévében 5,4 százalékkal lett magasabb, úgy, hogy az árak 53,2 százalékkal 116,6 euróra estek vissza megawatt óránként, ami szintén kedvező.

Előre is vásárolhatunk az olcsóbb energiából

Az MVM jelentéséből az is látszik, hogy, hogy a társaság fedezeti ügyletekkel is él, vagyis szinte biztosan leköt mennyiségeket télre a jelenlegi alacsonyabb árakon. Ahogyan az MVM fogalmaz: folyamatosan nyomon követi a beszerzési és eladási portfóliójának összetételét, és a felállított limitstruktúra betartása mellett aktívan menedzseli azt. A hatékony kockázatkezelés érdekében napi és heti szinten történik mind a rövid, mind a hosszú távú piaci árkockázatok mérése. 

Mit várhatunk a téli szezontól

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint Európa potenciálisan 30 milliárd köbméteres kereslet-kínálati hiánnyal szembesülhet az idén. Ugyanakkor nagy szerencséje, hogy a gáztározók nem merültek ki az enyhe téli hónapok alatt, hanem 56 százalékon álltak meg, ami közel kétszerese a megszokottnak. Az IEA is arra hívja fel a figyelmet, hogy a cseppfolyós gáz (LNG) esetében szerény az ázsiai kereslet, azonban így is csak 5-6 milliárd köbméterrel nőhet az európai szállítások mértéke. Ráadásul Európának továbbra sincs hosszú távú gázbeszerzési megállapodása, ami miatt az öreg kontinens is csak megemelt árakkal tudja elcsábítani az exportőröket.

Egy sztrájk is hozhat pánikot

Az enyhe tél, a 60 százalékkal növekvő LNG behozatalnak köszönhetően az energia krízis első körét megúszta Európa. A stabil ellátásától azonban messze van az öreg kontinens, a piaci árak a télre már emelkednek, illetve az ausztrál sztrájk is megmutatta a rendszer sérülékenységét.

A csővezetékes gázszállításnál is vannak gondok, hiszen itt maximum kapacitáson megy a gázszállítás. Az Algériával kapcsolatos kezdeti várakozások túlzottan optimistának bizonyultak, Oroszország pedig idén is 25 milliárd köbméter földgázt szállíthat, így azonban mindenképpen hiány lenne földgázból az MCC által készített tanulmány szerint.

Természetesen az időjárás-előrejelzés a legbizonytalanabb az összes előrejelzés közül. Az éghajlati modellek alapján azonban nagyon kicsi az esélye az átlagosnál lényegesen hidegebb télnek. Jelenleg a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a tél hidegebb lesz az előző évinél, de valamivel melegebb az átlagosnál. Amennyiben így alakul, akkor az unió ellátása továbbra is biztosított, így az árak drámai változására sem kell számítani.

Összességében tehát, bár kockázatok vannak bőven - főleg ha szabotázs akció éren működő vezetékeket -, mégis úgy számolunk, hogy jelentősebb összeg maradhat meg a rezsivédelmi alapban, ami segítheti a költségvetési hiány kordában tartását, nagy kérdés lesz, hogy ezzel mernek e számolni az újra tervezésnél.