A teljes népesség körében az üzemanyagárstop újbóli bevezethetőségébe vetett hit – derül ki a Publicus Intézet Népszavának készített friss felméréséből.

A kérdőívek augusztus végi-szeptember eleji kitöltésekor a kabinet még elvetette az árstop újbóli bevezetésének szándékát, illetve szükségességét, a téma voltaképp csak a legutóbbi kormányinfó után került ismét reflektorfénybe – tette hozzá a lap.

A jog ugyanis nem tiltja a kormánynak a hatósági üzemanyagtarifák bevezetését. Ez volt 2021. november 15. és 2022. december 6. között is, amikor literenként 480 forintos árstop lépett érvénybe.

Az augusztusi felmérés tanúsága alapján nemek szerinti felosztásban egyébként több nő ért egyet az árstop visszaállításával, mint férfi: előbbiek háromödöte, utóbbiak 54 százaléka látna erre lehetőséget. A felvetést csupán a nők 15 százaléka vetette el.

Az autóval közlekedő, érdemi válaszadók átlag 890 forintos literenkénti üzemanyagár mellett ülnének át a mindennapok során tömegközlekedésre.

Érdemi választ csupán az autóval rendelkezők 26 százaléka adott, 59 százalék ellenben nem tudta megmondani, milyen üzemanyagár mellett választana más közlekedési módot.

Hasonlóképp szembeszökő eredmény, hogy a saját autóval rendelkezők 12 százaléka a mindennapokban mégis más közlekedési módot részesít előnyben. Az autótulajdonosok 3 százaléka pedig már a mostani üzemanyagárak mellett is váltott

A váltani szándékozók

  • 59 százaléka tömegközlekedésre,
  • 19 százaléka kerékpárra,
  • 2 százaléka más meghajtású autóba ülne át,
  • 7 százalék családtaggal közösen használná a négykerekűt, egy százalék inkább gyalogolna, a közösségi elektromos autó lehetőségét viszont kimutathatatlan arányban választották.

Augusztusban a válaszadók havonta átlag 39 ezer 500 forintot költöttek üzemanyagra.

A Publicus-felmérés tanúsága szerint augusztusban a magyar háztartások 58 százaléka rendelkezett saját autóval.

  • 73 százalék benzines,
  • 19 százalék dízeles,
  • 2 százalék hibrid,
  • 1-1 százalék tisztán elektromos, illetve gázüzemű,
  • 4 százalék pedig több autót is üzemeltet.

A nők körében nagyobb a benzin népszerűsége.

Hagyományos hajtású autóját az érintettek fele majdnem minden nap használja, negyede heti 2-3-szor, tizede hetente, 15 százaléka pedig ennél is ritkábban ül volán mögé. Míg a legfeljebb 8 általánost végzettek között az arányok nagyjából eloszlanak, az érintett diplomások kiemelkedő aránya, 65 százaléka szinte minden nap autóval jár.